Od ove školske godine s radom započinje novi program stjecanja poduzetničkih kompetencija mladih – RinovatoRI.

Nakon deset uspješnog provođenja programa Kreativno-edukativne škole za mlade poduzetnike (K.E.Š.), a uvažavajući zahtjeve korisnika i promjene u ekonomskom i društvenom okruženju u posljednjem desetljeću, Odjel gradske uprave za poduzetništvo i Dom mladih Rijeka predložili su promjenu koncepta i imena mnogim mladima dobro znanog programa.

Novi koncept pod nazivom RInovatoRI uključuje interakciju polaznika s gospodarskim subjektima, neposredni uvid u poduzetničku praksu, rješavanje realnog problema odabranih poduzeća kroz timski rad, prepoznavanje tržišnih potreba i osmišljavanje inovacija u svrsi njihova namirenja ili unaprjeđenja ponude.  Intencija je da RInovatoRI izrastu u riječki brend, koji će okupiti angažirane učenike/učenice i diferencirati ih prema novostečenim znanjima, vještinama i rezultatima.

Program RInovatoRI provodit će se, kao i K.E.Š., u istim programskim cjelinama: redoviti cjelogodišnji program, vikend-škola i ljetni program. Redoviti program sastoji se od dvije glavne tematske i semestralne cjeline: rješavanja konkretnog problema nekog riječkog poduzeća te osmišljavanje startup projekta, uz što su planirana i studijska putovanja i posjete te gostovanja stručnjaka iz prakse. Vikend-škola bit će posvećena jednoj aktualnoj temi iz domene poduzetništva i gravitirajućih stručnih područja, dok će u ljetnom programu polaznici također osmišljavati i razrađivati vlastitu poslovnu ideju.

U planiranju i realizaciji aktivnosti surađivat će, kao i do sada, Odjel gradske uprave za poduzetništvo i Dom mladih Rijeka, a potporu u promociji prema osnovnim školama osigurat će Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo. Dodatno, Odjel za poduzetništvo dogovorio je suradnju s riječkom podružnicom Hrvatske udruge poslodavaca u realizaciji ovog programa.

Planirani početak cjelogodišnjeg programa je 15. listopada 2018., a očekivani broj polaznika je od 15 do 20. Prijaviti se mogu učenici 6., 7. i 8. razreda OŠ, upisi su već započeli, a detaljnije informacije se mogu pronaći na web stranicama Doma mladih Rijeka.

Za razliku od prijašnjih godina, cjelogodišnji program RInovatoRI plaćat će se u iznosu od 100,00 kn mjesečno po korisniku, a istovremeno ostati sufinanciran od strane Grada Rijeke – Odjela za poduzetništvo. Dodatni priljev sredstava od upisnina redovnog programa RInovatoRI iskoristit će se za unaprjeđenje i obogaćivanje integriranih aktivnosti. Vikend škola poduzetništva bit će, po dosadašnjem modelu, sufinancirana od strane Grada Rijeke – OGU za poduzetništvo, uz participaciju samih polaznika, dok će ljetni program biti besplatan.

U 2018. godini za provedbu svih aktivnosti iz programa K.E.Š. u gradskom proračunu planirano je 40 tisuća kuna. Za provedbu programa RInovatoRI u sva tri programska pravca (cjelogodišnji, vikend škola i ljetni) u proračunu Odjela za poduzetništvo za 2019. godinu planirano je 35 tisuća kuna.