U Mihačevoj dragi, na površini od 10.735 metara kvadratnih, tvrtka GRD d.o.o. uredila je Reciklažno dvorište za gospodarenje neopasnim građevnim otpadom, prvo takve vrste i veličine u Republici Hrvatskoj.

Nepotreban građevinski otpad ovdje se može prikupiti, reciklirati i ponovo upotrijebiti u građevinskoj, komunalnoj ili krajobraznoj djelatnosti. Otvorenju su u ime Grada Rijeke nazočili zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević.

Direktor tvrtke GRD d.o.o. Boris Vujašković, kazao je kako se godišnje u Europskoj uniji prikupi 860 milijuna tona građevinskog otpada, dok se prema procjenama u Hrvatskoj godišnje prikupi oko 2 milijuna tona građevnog otpada.

„Uvažavajući navedene činjenice te zakonske odredbe i europske direktive o potrebi otvaranja reciklažnih dvorišta za građevinski otpad, čemu se kod nas do sada nije niti pristupilo, uvjerili smo se u potrebu operacionalizacije i razvoja ove djelatnosti“, zaključio je direktor Vujašković i dodao kako otvaranje ovog reciklažnog dvorišta predstavlja za sve korisnike prvo cjelovito i konkretno rješenje, sukladno važećoj legislativi i europskim direktivama o održivom gospodarenju takvim otpadom.

Točnije, u ovom se slučaju 18 vrsta nepotrebnog građevinskog otpada može prikupiti, reciklirati i ponovo upotrijebiti u građevinskoj, komunalnoj i krajobraznoj djelatnosti.

Zemljište na kojem je uređeno reciklažno dvorište u vlasništvu je tvrtke Parkovi plus, površine je 10.735 metara kvadratnih, od čega je operativna površina oko 9.500 kvadratnih metara. To omogućuje deponiranje oko 20.000 tona različitih materijala u jednom operativnom ciklusu. Načelno, to bi značilo kako bi ovo reciklažno dvorište bilo dostatno za potrebe riječke aglomeracije, kako po vrstama neopasnog građevinskog otpada koje će prihvaćati, tako i po količinama koje može preuzimati i reciklirati.

Uz djelatnost gospodarenja neopasnim građevnim otpadom, koja podrazumijeva prihvat i preuzimanje otpada uz novčanu naknadu koja se izračuna nakon težinske kvantifikacije na kolnoj vagi, Reciklažno će dvorište davati i usluge obrade tuđeg građevnog materijala koji nema status otpada te vršiti prodaju proizvoda i granulata različitih nazivnih frakcija, kao i zasebno usluge vaganja na kolnoj vagi.

Sve potrebne informacije o listi otpada, uvjetima prihvata i cjeniku naknada za prihvat otpada, budući korisnici moći će pronaći na stranicama tvrtke GRD d.o.o.

Uz direktora Vujaškovića, otvorenju Dvorišta prisustvovali su državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Željko Bigović, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Irena Miličević, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina sa suradnicima, direktor tvrtke Parkovi plus Robert Rašetina te brojni predstavnici jedinica lokalne samouprave, institucija, građevinskih i komunalnih tvrtki te bankarskog sektora.

Direktor Vujašković zahvalio se Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te Primorsko-goranskoj županiji, koji su prepoznali društveni interes i gospodarsku opravdanost ovog projekta te kroz program Kreditom do uspjeha i Kreditom do konkurentnosti sufinancirali 2/3 kamata na kredit, čime su pomogli i olakšali realizaciju ovog projekta.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Željko Bigović istaknuo je kako je početkom ove godine donesen Plan gospodarenja otpadom koji je omogućio da Ministarstvo kroz operativne programe Konkurentnosti i kohezije povuče iz sredstava europskih fondova 475 milijuna kuna, što će služiti za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta i cijeloga sustava gospodarenja otpadom, primjerice za komposišta, sortirnice i slično.

„Prošli tjedan smo na nivou Ministarstva i Fonda donijeli odluku da ćemo pomoći jedinice lokalne samouprave u izradi projekata reciklažnih dvorišta u iznosu od 2 milijuna kuna. Ovom prilikom pozivam sve gradonačelnike i načelnike ovog područja, koji imaju namjenu raditi reciklažna dvorišta, da se obrate Ministarstvu“, poručio je državni tajnik Bigović.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović čestitao je zaslužnima za ovo Dvorište, prvo ovakve vrste u Republici Hrvatskoj te pozvao građane da pravilno zbrinjavaju otpad. „Sada je to moguće, zajedno s našim reciklažnim dvorištem koje je u blizini“, zaključio je zamjenik Filipović.