Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel susreo se danas u prostorima Grada Rijeke s atašeom u Veleposlanstvu Turske u Zagrebu Haşimom Koçom, ujedno i koordinatorom zagrebačkog ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju.

Koç je gradonačelnika upoznao s humanitarnim i razvojnim projektima Turske agencije za suradnju i koordinaciju (Turkish International Cooperation & Coordination Agency – TIKA), pri čemu je istaknuo kako je Turska razvojna agencija prisutna u više od 50 zemalja, s time da je zagrebački ured jedan od posljednjih otvorenih. Između ostaloga, Koç je spomenuo nekoliko realiziranih projekata u Hrvatskoj i regiji, poput nabavke uređaja za dijagnosticiranje jezičnih teškoća zagrebačkom SUVAG-u ili pak opremanja centra za podršku djeci s autizmom na Kosovu. Između ostaloga, agencija TIKA je nabavila kompletnu unutarnju opremu za još neotvoreni vrtić u sklopu Islamskog centra Rijeka.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako Grad Rijeka njeguje dobru suradnju s Islamskim centrom Rijeka, kao i Hrvatsko-turskim društvom prijateljstva Rijeka. Zahvalivši se na podršci vrtiću, gradonačelnik je kazao kako je i Grad Rijeka zainteresiran za uspostavljanje suradnje s agencijom TIKA. Prema gradonačelnikovom prijedlogu, jedan od mogućih projekata za suradnju mogao bi biti dovršetak opremanja senzornog parka u Centru za autizam Rijeka.

Na sastanku je bilo riječi i o poticanju turskih tvrtki na ulaganje u turističke investicije na području Rijeke, ali i suradnji na području kulture, posebice u kontekstu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine, budući da je Istanbul tu prestižnu titulu ponio 2010. godine.