Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija sa suradnicima održali su danas sastanak na temu zajedničkih projekata i planova za naredno razdoblje.

Na sastanku u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke u ime Grada Rijeke uz gradonačelnika bili su prisutni i njegov zamjenik Goran Palčevski, inače zadužen za suradnju sa Sveučilištem, te sljedeći pročelnici: Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina, Odjela za poduzetništvo Jana Sertić te Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić.

Sveučilište su uz rektoricu predstavljali i prorektorica za digitalizaciju i razvoj Senka Maćešić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Marta Žuvić, prorektor za financije i poslovanje Davor Vašićek, prorektor za znanost i umjetnost Gordan Jelenić, prorektor za strateške projekte Saša Zelenika, glavna tajnica Sveučilišta u Rijeci Roberta Hlača Mlinar te Andrea Mešanović, viša savjetnica za studentski standard i kvalitetu studiranja.

Gradonačelnik Filipović i rektorica Prijić-Samaržija ocijenili su kako je dosadašnja suradnja Grada Rijeke i Sveučilišta na mnogobrojnim projektima od zajedničkog interesa bila vrlo dobra te je istaknuto uvjerenje kako se može dalje poboljšati u interesu akademske zajednice, ali i svih građana Rijeke.

U prvom su redu istaknuti infrastrukturni projekti na daljnjem uređenju Kampusa, za čiju realizaciju nije važna samo dobra suradnja Sveučilišta i Grada, već i mogućnosti da sufinanciranje kroz financijski okvir Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Radi se o razvoju Centra za translacijska medicinska istraživanja – TransMedRi, gradnji Inovacijske arene proizašle iz ideje uređenja društveno-kulturnog centra, kao i Instituta za fizičku aktivnost, sportsku medicinu i zdravlje, koji bi trebao objedinjavati sportske i znanstveno-istraživačke kapacitete.

U sklopu razvoja Sveučilišta kroz koncept zelenog i digitalnog, Sveučilište u Rijeci planira razvoj virtualnog kampusa, kao i daljnje ulaganje u infrastrukturu vodeći računa o energetskoj učinkovitosti, uređenje okoliša Kampusa, u što će se uklopiti i Interpretacijski centar prirodne baštine PGŽ-a, EU projekt Grada Rijeke i partnera.

Kako bi se Kampus uredio za akademsku zajednicu, a onda i još više otvorio građanima, primjerice uređenjem nogometnog igrališta, dogovorena je daljnja suradnja Grada Rijeke i Sveučilišta na rješavanju imovinsko-pravnih pitanja. S obzirom na zajednički interes Grada Rijeke i Sveučilišta donesena je odluka o formiranju zajedničkog radnog tima koji će se operativno baviti pitanjima daljnjeg uređenja Kampusa. Studentima, ali i građanima namijenjen je novi prostor Studentskog centra, koji se uređuje u bivšim prostorima Dječje knjižnice Rijeke.

Rektorica Prijić-Samaržija najavila je otvorenje novih studijskih programa na Sveučilištu, od kojih je za Grad Rijeku posebno zanimljivo ustanovljavanje poslijediplomskog specijalističkog studija Urbani studiji, na kojem će studenti kroz različite teme promišljati viziju urbanističkog i arhitektonskog razvoja Rijeke, ili pak razradu kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja za srednje škole, temeljenog na dobroj praksi Grada Rijeke provedenoj u osnovnim školama. Također, kako je Rijeka postala sve zanimljivija za snimanje filmova, Grad Rijeka u skladu s nacionalnim programom HVC predlaže osnivanje studija vezano uz audiovizualno stvaralaštvo.

Na radnom sastanku bilo je riječi i o suradnji i aktivnostima u postojećim i novim projektima u domeni poticanja poduzetništva, kulture i sporta. Naime, Grad Rijeka trenutno provodi niz projekata koji su direktno namijenjeni poduzetnicima, a u njihovoj realizaciji veliku ulogu ima i Sveučilište, poput Energane – Startup inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju ili pak Centra kompetencija za pametne gradove, dok je Sveučilište osniva inovacijsku arenu te planira organizaciju radionica na temu upravljanja EU projektima, edukacije za studente (i djelatnike) u području jačanja poduzetničkih vještina i kompetencija pri kreiranju Spin off poduzeća.
Na radnom sastanku bilo je riječi i o očuvanju nasljeđa EPK, prvenstveno kroz potpisivanje okvirnog sporazuma o suradnji na osiguravanju nasljeđa i održivosti projekta EPK 2020 putem Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci (Delta Lab).