U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva kroz projekt nazvan “Poklonimo im osmijeh” uređen je senzorički vrt Centra za odgoj i obrazovanje – Područnog ureda Baredice namijenjen kvalitetnijem radu s djecom s teškoćama u razvoju.

Nositelj projekta je Međunarodna komora mladih (JCI) Rijeka, koja je u suradnji s Gradom Rijekom te nizom donatora i sponzora uredila vanjski prostor zametskog odjela Centra za odgoj i obrazovanje.  Senzorički vrt namijenjen je ponajprije osobama s teškoćama u razvoju, korisnicima ove ustanove, a s ciljem pružanja poticaja u području vizualne, slušne, taktilne, olfaktorne i gustativne percepcije i ostalih iskustava. Vrt pruža aktivniji pristup u kojem se djeca s teškoćama u razvoju bave vrtlarenjem i uzgajaju vlastite biljke uz pomoć kojih će jačati i razviti svoje senzoričko iskustvo.

Kako je kazao Dino Uvodić iz JCI Rijeka, projekt je ukupno vrijedan 47.000,00 kuna, od čega je iz gradskog proračuna osigurano 26.500,00 kuna, dok doprinos zajednice iznosi 20.500,00 kuna. Od toga se 8.500 kuna odnosi na donacije, a 12.000,00 kuna ostvareno je kroz volonterski rad. Projekt je kroz 20 dana i 400 volonterskih sati realiziralo 400 volontera.

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Ivone Šabarić-Rubeša zahvalila se volonterima i svima koji su sudjelovali u projektu, istaknuvši kako je posebnost Područnog ureda Baredice, uređenog 2003. godine, što do njegova osnivanja nije postojao program za djecu s višestrukim oštećenjima.
„Otvaranjem senzoričkog vrta dobili smo još jednu posebnost, jer je ovo prvi takav prostor za djecu s teškoćama u razvoju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji,“ kazala je ravnateljica Šabarić.

Zahvalu volonterima i donatorima uputio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, podsjetivši kako je Riječki program lokalnog partnerstva pokrenut prije 12 godina s ciljem poticanja lokalne zajednice, volontera i sponzora da pomognu Gradu Rijeci u uređenju pojedinih dijelova grada, a sve s ciljem podizanja kvalitete života građana.

U realizaciji projekata obuhvaćenih Riječkim programom lokalnog partnerstva sudjeluju građani, udruge, mjesni odbori i Grad Rijeka. Program omogućava brže i ekonomičnije uređenje manjih javnih površina – uređenje i obnovu postojećih dječjih igrališta, izgradnju novih igrališta, uređenje zelenih ili javnih gradskih površina, saniranje manjih divljih deponija i slično.

Projekt “Poklonimo im osmijeh” jedan je od sedam u 2017. godini prihvaćenih projekata za realizaciju u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva. U razdoblju od 2005. do 2016. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva uređeno je 14 igrališta/parkova za djecu, 5 zelenih površina, 9 dijelova naselja unutar mjesnih odbora, dvije šetnice, šest dvorišnih prostora osnovnih škola te 15 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića. U 2017. godini, pored senzoričkog vrta, uredit će se dvorišni prostori triju dječjih vrtića i jedne škole, zelena površina u Mihovilićima, kao i okoliš Zavičajnog muzeja na Drenovi.

Skip to content