Zajedničkim projektom turističkih zajednica grada Rijeke te gradova i općina Riječkog prstena – Kastva, Viškova, Čavli, Bakra, Klane, Jelenja, Kraljevice i Kostrene kroz projekt Rijeka Trails obuhvaćeno je trideset šetnica i planinarskih staza Rijeke i okolice.

Projekt Rijeka Trails, pripadajuću web stranicu projekta i brošuru predstavili su u  vijećnici Grada Rijeke gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Melita Raukar, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa te direktorica Turističke zajednice općine Viškovo i koordinatorica projekta Rijeka Trails, Marina Jurić.

Projekt Rijeka Trails sufinanciran je od strane Primorsko-goranske županije i Hrvatske turističke zajednice, a u realizaciji projekta, pored turističkih zajednica Rijeke i Riječkog prstena, sudjelovali su i Grad Rijeka te gradovi i općine Riječkog prstena.

Predstavljen projekt Rijeka Trails

Predstavljen projekt Rijeka Trails

Projektom je obuhvaćeno trideset uređenih šetnica i raznovrsnih planinarskih staza Rijeke i okolice. Pametno osmišljena mreža šetnica grada Rijeke, kojom je moguće obići najveće gradske znamenitosti, nastavlja se na neke od poznatijih planinarskih staza Riječkoga prstena. Kako poručuju iz Turističke zajednice grada Rijeke, brojni smjerovi i odredišta oko Rijeke i okolice, kao i kvalitetni sadržaji uz staze, bit će zanimljivi pješacima, rekreativcima i iskusnim planinarima.

Gradonačelnik Obersnel dodao je kako su uređene šetnice i staze namijenjene i turistima koji traže aktivan odmor i atrakcije. Napomenuo je kako se turizam u Rijeci razvija te postaje važna djelatnost. Shodno s time, u prva četiri mjeseca ove godine bilježi se 12% više turista nego prošle godine u to isto doba.

U snalaženju ovim šetnicama i planinarskim stazama građanima i turistima pomoći će internetska stranica Rijeka Trails i brošura koja će se moći pronaći na svim info-punktovima turističkih zajednica Rijeke i Riječkog prstena. Na oba je mjesta moguće pronaći sve staze uz detaljne informacije o svakoj od njih, a na internetskoj stranici mogu se naći i najave svih aktualnih organiziranih šetnji, planinarskih pohoda te trail ili trekking utrka.

Informativni materijal o projektu

Informativni materijal o projektu

Ovu subotu, 27. svibnja, organizirana je šetnja od Trsata do Plumbuma. Polazak je u 9 sati ispred Svetišta Majke Božje Trsatske. Ova trasa duga 6.7 kilometara obuhvaća pet staza – Stazu hrasta i kadulje: Trsat – Sveta Ana (2 km), Stazu jasena i šipka: Sveta Ana – Sveti Križ (0.75 km), Stazu klena i sljeza: Sveti Križ – Gornja Vežica (1.5 km), Stazu bora i vrijeska: Gornja Vežica – Podvežica (0.75 km) te Stazu koprivića i ružmarina: Podvežica – Plumbum (1.5 km). Šetnja će trajati oko 3.10 sati, a vode je članovi PD HPD Učka Rijeka, predsjednik Matija Perić, Milan Katalinić i Ajša Ahel te Ilija Blatančić. Moli se da šetači na sebi imaju prikladnu obuću te ponesu dovoljno vode.