Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Vlade, dr. sc. Ivom Sanaderom održala je u petak, 23. travnja 2004., u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja svoju prvu sjednicu u Rijeci.

Sjednici Vlade prethodio je razgovor sa županom i gradonačelnikom te sjednica Povjerenstva za građenje javnih cesta i industrijsko-poduzetničke zone.
Sjednica Vlade u Rijeci organizirana je na poziv župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine i gradonačelnika Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela. Tijekom boravka u Primorsko-goranskoj županiji, članovi Vlade održali su  niz radnih sastanaka vezanih uz njihove resore.  Na sastanku premijera dr. Ive Sanadera sa županom  Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Vojkom Obersnelom bilo je govora o razvojnim projektima Grada i Županije, za koje je zajednički zaključeno da je njihova realizaciji važna, ne samo za grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju, već državu u cjelini, budući da se radi o značajnim prometnim i gospodarskim investicijama koje će imati značajan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

Nakon sjednice vladina Povjerenstva za ceste, svi ministri te premijer Sanader u pratnji gradonačelnika i župana, pješice su se uputili iz zgrade Gradske uprave u Guvernerovu palaču, gdje je trebala biti održana sjednica Vlade. U kraćem obraćanju medijima neposredno prije sjednice Vlade, premijer Sanader  zahvalio je Gradu Rijeci i Primorsko goranskoj županiji na gostoprimstvu, kao i na prilici da se Vlada pobliže upozna s gradskim i županijskim razvojnim projektima. Premijer je naglasio da će Vlada dati potporu  projektima modernizacije Luke i prometne infrastrukture, uz ogradu da će rekonstrukcija željezničke infrastrukture ići nešto sporije nego je to predviđeno. Sanader je dao i potporu izgradnji Sveučilišnog kampusa na Trsatu te najavio svršetak radova na preostalom dijelu autoceste Rijeka – Zagreb prije roka. Dionica duga 16 km, od Bosiljeva do Vrboskog trebala bi biti gotova do konca lipnja 2004.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo postignutim konsenzusom o razvojnim projektima Grada, jer Vlada prepoznaje značaj razvojnih projekata grada i rješavanja riječkog prometnog čvora. Zahvalivši Vladi što je održala svoju sjednicu u Rijeci, Obersnel je izrazio nadu da to neće biti jedina sjednica Vlade u Rijeci u mandatu ove Vlade. Gradonačelnik je  izjavio da je jedno od bitnih političkih opredjeljenja Hrvatske, unaprjeđenje odnosa prema lokalnoj samoupravi, pa u tom smislu od Vlade očekuje izmjene zakona o lokalnoj samoupravi, prvenstveno izmjene koje bi jedinicama lokalne samouprave dale veće ovlasti i veća prava u ostvarivanju fiskalne politike i prihoda od poreza.

Župan Zlatko Komadina zahvalio je premijeru Sanaderu na posjetu Županiji zatraživši podršku Vlade za županijske projekte, uz obrazloženje da bez državne pomoći neće biti pomaka u njihovoj realizaciji jer se svi županijski razvojni projekti nalaze i u projektima ministarstava i države. Komadina je naglasio da je današnjim sastankom županija za svoje projekte od Vlade dobila “pozitivan Avis” a najavio je i skorašnji dolazak ministra Andrije Hebranga u Rijeku na sastanak na kojem će se raspravljati o izgradnji nove bolnice i nabavci potrebne opreme za riječki KBC. Župan je premijeru u znak zahvale poklonio skulpturu u kamenu, autora Ljube de Karine.

Vlada je potom održala sjednicu u Marmornoj dvorani, a među brojnim točkama na dnevnom redu sjednice bila je informacija o Mišljenju  Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo u Europskoj uniji i Europskom partnerstvu kao i prijedlog   izjave   Vlade   Republike   Hrvatske o Mišljenju Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo u Europskoj uniji i Europskom partnerstvu te prijedlog programa razvoja poduzetničkih zona 2004. – 2007. godine.