Početak Europskih sveučilišnih igara obilježen je na poseban način i na Sveučilišnom kampusu u Rijeci na kojemu je u poslijepodnevnim satima postavljena skulptura Kut, rad akademskog kipara Nevena Bilića iz Zagreba. Skulptura je smještena na novouređenoj pješačkoj površini između studentskog restorana i tek izgrađene pristupne ceste paviljonima studentskog naselja te će svojim oblikom, dimenzijama i materijalom trajno oplemeniti novostvoreni ambijent.

Skulpturu, rad akademskog kipara Nevena Bilića iz Zagreba, čine dva krila približnih dimenzija 2,5 x 2,5 m koja se na lucidan način sastaju u nepravilnom kutu i tako iz svakog kuta promatranja nude posve drugačiju prostornu formu.

Riječ je o skulpturi izrađenoj 2008. godine u sklopu Goranske kiparske radionice, umjetničke manifestacije koja od 1979. godine do danas svake godine okuplja eminentne hrvatske umjetnike nudeći im isključivo drvo kao medij umjetničkog izraza. Na ovaj način nastale su brojne skulpture koje su potom uljepšale javne prostore goranskih gradova i naselja, a po drugi put i jedan od javnih prostora Grada Rijeke. Naime, 2011. godine sa zapadne strane novoizgrađene Atletske dvorane na Kantridi, postavljena je skulptura More, koju je njezin autor, kipar Ljubo de Karina, također izradio u sklopu Goranske kiparske radionice održane 2008. godine.

Ovom prigodom Grad Rijeka se zahvaljuje Toniju Štimcu, načelniku Općine Lokve, Milutinu Buriću, voditelju Goranske kiparske radionice, kao i autoru skulpture, akad. kiparu Nevenu Biliću za donaciju skulpture. Doprinos postavljanju skulpture pružile su stručne službe Grada i Sveučilišta u Rijeci odabirom lokacije i organizacijom postave.

(I.N.)

Skip to content