U Zagrebu se održava dvodnevno hibridno događanje mreže za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa.

Skup je organizirao ODRAZ-Održivi razvoj zajednice – tajništvo Mreže, u suradnji s Gradom Zagrebom.

Sudionicima su se uvodno obratili predsjednik Političkog odbora Mreže i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković te Ivana Rajković Pavlić iz ZICER-a, u kojem se skup održava.

Skupština i Forum mreže Civinet

Skupština i Forum mreže Civinet

Skup je započeo godišnjom skupštinom Mreže. Članovima je predstavljen rad Mreže u 2019. i 2020. te plan aktivnosti za 2021. Predstavljena je i Politička izjava mreže za 2020. i Akademski odbor, čije su osnivanje potaknuli članovi Mreže iz akademske zajednice.

Službeni dio Skupštine završio je primopredajom koordinatorstva Gradu Zagrebu, koji je nakon Rijeke, novi grad koordinator Mreže u sljedećem četverogodišnjem razdoblju 2021. – 2024. Skupštini se uživo pridružio Dejan Crnek, zamjenik gradonačelnika Grada Ljubljane, koji je bio prvi koordinator Mreže koji je zahvalio Gradu Rijeci na uspješnom vođenju Mreže protekle četiri godine te poželio srdačnu dobrodošlicu novom gradu koordinatoru.

U nastavku je predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH predstavio europsku prometnu politiku u sljedećem programskom razdoblju.

Drugi dio događanja bio je posvećen panel raspravi o budućnosti održive urbane mobilnosti u Jugoistočnoj Europi, u kojem su uživo i online sudjelovali panelisti iz nekoliko zemalja – predstavnici akademske zajednice, gradova, instituta i poslovnog sektora iz nekoliko država. Panel raspravu je moderirala Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a.

Skupština nastavlja s radom kroz dva seta zanimljivih predavanja koja će obuhvatiti širok raspon tema povezanih s inovacijama u planiranju prometa i novim inovativnim rješenjima za održivu mobilnost, a možete joj se online pridružiti putem ZOOM-a na sljedećoj poveznici https://zoom.us/j/92938350786 .