Grad Rijeka, TD Rijeka 2020, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Savez antifašista Primorsko – goranske županije, Povijesno društvo Rijeka te Zaklada Friedrich Ebert, za sve Riječanke i Riječane zajednički organiziraju obilježavanje i proslavu Dana oslobođenja Rijeke!

Program kojim Rijeka slavi antifašizam traje tjedan dana i obuhvaća sljedeća događanja:

Ponedjeljak, 29. travnja 2019.

U 12.30 sati, Gradska vijećnica Grada Rijeke:
Predavanje Tvrtka Jakovine na temu: Pobjeda ”grada koji teče” Rijeka 1945 – 2019.
Organizatori: Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Savez antifašističkih boraca PGŽ-a i Povijesno društvo Rijeka

U 20.00 sati, Hrvatski kulturni dom na Sušaku:
Predstava Smrt fašizmu! O ribarima i slobodi! – Reflektor teatar Beograd – gostovanje
Organizatori: Grad Rijeka i Zaklada Friedrich Ebert
O predstavi: Istražujući priču o Ivi Loli Ribaru, njegovoj obitelji, zaručnici Slobodi Trajković i cijeloj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele reći prije svega nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje vjeruju. O tome kako danas razumiju borbu protiv fašizma i što za njih osobno znači priča o obitelji Ribar; u suvremenom političkom trenutku obilježenom povijesnim revizionizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u regiji i diljem Europe.

U 21.15, atrij Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku
Razgovor o predstavi – panel rasprava – sudionici: direktorica Zaklade Friedrich Ebert Zagreb Türkan Karakurt, Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, Tvrtko Jakovina, te glumice Nina Nešković i Sunčica Milanović.

Četvrtak, 2. svibnja 2019.

U 19.00 sati, Antikvarijat Ex Libris (Ulica Riva Boduli 3b):
Predstavljanje knjige Umberta Eca “Vječni fašizam” u prijevodu Damira Grubiše, izdavač TIM Press, Zagreb
Organizator: Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije

Petak, 3. svibnja 2019.

U 12.00 sati, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka:
Svečana Akademija u povodu Dana oslobođenja Rijeke od fašizma
Organizatori: Grad Rijeka i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke

U 16.00 sati, RiHub (Ivana Grohovca 1/a):
Tribina o omladinskom i nezavisnom izdavaštvu: Antifašizam nekad i sad
Organizator: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture
Na tribini će govoriti novinari i urednici nekadašnjih i današnjih, kultnih omladinskih i nezavisnih medija koji su promovirali vrijednosti antifašizma.
Sudionici: Edi Jurković – bivši urednik kulture omladinskog lista Vala (RI) i omladinskog lista Polet (ZG), te osnivač omladinskog lista Centra za kadrove u obrazovanju i kulturi Kult; Dejan Kršić – urednik i dizajner kultnog časopisa Arkzin; Giovanni Morbin – talijanski vizualni umjetnik, istraživač i sakupljač alternativnih publikacija i fanzina; Bruno Butorac – urednik i dizajner fanzina te jedan od voditelja knjižnice Zin Zin; Karolina Hrga – glavna urednica portala Slobodni Filozofski, suradnica više elektroničkih i tiskanih publikacija. Moderator: Hajrudin Hromadžić, izvanredni profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, stručnjak za područje kulturalnih i medijskih studija, kritičke teorije društva i teorijske sociologije.

U 18.00 sati, RiHub (Ivana Grohovca 1/a):
Izložba anarho-komunističkih i situacionističkih fanzina iz zbirke Giovannija Morbina
Organizator: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture
Publikacije koje pronalaze prostor u ovom izložbenom projektu često predstavljaju one nišne inicijative koje su djelovale ili još uvijek djeluju kao megafon hitnih slučajeva mlađim generacijama naših društava. U mnogim slučajevima predstavljene su publikacije briljantno svjedočanstvo najoriginalnih uredničkih koncepata, smionih preloma i žarećih sadržaja – ono najneugodnije što građansko i zadovoljno društvo može susresti.

U 19.30 sati, Titov trg (most na Kontu):
Zborsko pjevanje i aktivističko kuhanje na Kontu
Organizator: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture
Nastup lokalnih i regionalnih zborova s partizanskim i antifašističkim repertoarom.
Na pozornicu će se popeti brojni angažirani i aktivistički zborovi – zbor Praksa iz Pule, ZBORXOP i Domaći gosti iz Zagreba, VINS iz Rijeke – ali i oni koji već desetljećima baštine vrijednosti antifašizma: Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge Jeka Primorja. Koncert će uz aktivističko kuhanje za zajednicu trajati do 22 sata.

Ponedjeljak, 6. svibnja 2019.

U 12.00 sati, Gradska vijećnica Grada Rijeke
Prezentacija rezultata istraživanja Mladih u Hrvatskoj Zaklade Fridrich Ebert i panel rasprava na temu – ‘’Mladi u Hrvatskoj: stavovi, vrijednosti, potencijali’’
Organizatori: Grad Rijeka i Zaklada Friedrich Ebert
Sudionici: Bojana Ćulum, Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; Vlasta Ilišin, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu; Marko Kovačić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu; Kruno Topolski, bivši predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci; Ivan Cerovac, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

 

 

Skip to content