U okviru EU projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“ ovog tjedna snima se dokumentarni film na temu pomoćnika u nastavi.

Dokumentarac se snima na raznim lokacijama u našem gradu: užem centru, osnovnim školama „Gornja Vežica“, „Ivana Zajca“ i „Pehlin“ te Centru za odgoj i obrazovanje. Snimat će se i na ostalim lokacijama prema izboru snimatelja iz tvrtke „LM komunikacije d.o.o.“ iz Čakovca, koja je posao dobila na javnom natječaju.

Dokumentarni film predstavit će trinaest godina nastojanja Grada Rijeke da u riječkim osnovnim školama unaprijedi obrazovni koncept koji potiče inkluzivno obrazovanje. Ono podrazumijeva veću uključenost svih učenika u nastavni proces kao i njihovo uključivanje u nastavu lokalnih škola i njihovih kultura.

Pomoćnik u nastavi Dalibor Kinkela

Pomoćnik u nastavi Dalibor Kinkela

Na tragu ove ideje, Grad Rijeka je još 2008. godine krenuo sa zapošljavanjem šest pomoćnika koji su bili financirani iz proračunskih sredstava. Od tada, pa sve do danas taj broj je u porastu ali uvijek u skladu s potrebama iskazanim od strane stručnjaka u osnovnim školama Grada Rijeke. Najveći zamah u zapošljavanju pomoćnika odigrao se tijekom 2014./2015. školske godine kada je na natječaju Europskog socijalnog fonda prošao projekt pod nazivom „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“.

U ovoj školskoj godini, kroz spomenuti projekt financiramo rad 57 pomoćnika koji rade neposredno s 60-ak učenika s teškoćama. Od ukupnog broja, 54 pomoćnika radi u redovnom sustavu obrazovanja, a njih troje u Centru za odgoj i obrazovanje, ujedno vodećoj partnerskoj ustanovi na projektu. Uz zapošljavanje i praćenje rada pomoćnika kroz projekt se svake godine organiziraju tiskovne konferencije, stručne tribine i konferencije, tiskaju se priručnici i promotivni materijal s ciljem širenja svijesti o važnosti inkluzivnog obrazovanja.

Uz projekt „RInkluzija“, Grad svih ovih godina osigurava i dio vlastitih proračunskih sredstava za pokrivanje svih iskazanih realnih potreba za pomoćnicima. Tako da, kada govorimo o školskoj 2020./2021. godini, uz spomenutih 57 pomoćnika, iz gradskog se proračuna financira još šest dodatnih pomoćnika.

Budući je ovo posljednja godina četverogodišnjeg projekta „RInkluzija“, planirano je više promidžbenih aktivnosti kao i planiranje aktivnosti za godine koje slijede. Naime, iako je nakon dugih godina čekanja napokon izašao Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, još uvijek nije trajno i sustavno riješeno pitanje financiranja rada pomoćnika i stručnih komunikacijskih posrednika. I dalje ostaje pitanje hoće li dobra praksa koja je zaživjela kroz ovako važne i kvalitetne projekte, postati dio redovnog sustava u smislu održivosti u godinama koje slijede.

Europski socijalni fond