Riječki gradonačelnik, mr. sc. Vojko Obersnel i gradonačelnik talijanskoga Grada Estea gosp. Vanni Mengotto, potpisali su danas, u nazočnosti svojih suradnika, Sporazum o bratimljenju ovih dvaju gradova. Odluku o bratimljenju, Gradsko vijeće Grada Rijeke, donijelo je u travnju 2004. godine

Sporazum o bratimljenju potvrda je višegodišnje suradnje Rijeke i Estea, tridesetak kilometara udaljenoga od Padove, na području kulture, školstva, sporta i gospodarstva. Suradnja je započela 1991. godine, posredstvom Zajednice Talijana Rijeke. Tada je gospođa Ileana Pieressa sa skupinom volontera započela organizirati humanitarnu pomoć, te je u Rijeku dopremljena velika količina lijekova, hrane i odjeće. Suradnja se nastavlja i nakon rata pa je 1996. godine stvorena je Zaklada Ileana iz koje se, svake godine, isplaćuje vrijedna nagrada za najbolje učenike generacije Prve riječke hrvatske gimnazije i Srednje talijanske škole. Prilikom jubilarne pete godišnjice postojanja Zaklade Ileana, Gradsko Vijeće Grada Rijeke dodijelilo je gospođi Pieressa javno priznanje, Zlatnu plaketu Grb Grada Rijeke.

Tijekom godina, suradnja dvaju gradova postala je sve učestalija i kvalitetnija, što je dovelo do mnogobrojnih konkretnih kontakata koji se ostvaruju u obliku kulturne razmjene, zajedničkih odgojno-obrazovnih akcija, organiziranih izleta, sportskih susreta, gostovanja amaterskih društava, uključivanja u karnevalske manifestacije, a od 2000. godine suradnja se ostvaruje i u gospodarstvu.

Sa prijema za grad EsteDanašnjim Sporazumom Grad Rijeka i Grad Este obvezali su se da će nastaviti suradnju započetu 1991. godine, da će održavati postojane veze među dvama gradovima te promicati razmjenu iskustava u svim područjima od procesa europskih integracija i poduzetničkih centara do sporta i kulture. Uz gradonačelnika Estea, svečanome potpisivanju nazočili su predsjednik Gradskoga vijeća Estea, gosp. Ruggero Visentin, gosp. Ivo Cogo, gradski vijećnik, gosp. Sergio Gobbo, pročelnik za kulturu, gosp. Umberto Miante, pročelnik za javni prijevoz, te gosp. Valter Pieressa, predsjednik Odbora za bratimljenje.

Sporazumum o bratimljenju Rijeke i EsteUz riječkoga gradonačelnika, potpisivanju su nazočili zamjenica gradonačelnika, gđa Vesna Lukanović, članica riječkoga Poglavarstva zadužena za kulturu, gđa Maja Franković, predsjednik Odbora Gradskoga vijeća za međugradsku i međunarodnu suradnju, gosp. Vladimir Bebić te pročelnica Odjela gradske uprave za kulturu, gđa Ivanka Persić.

Potpisivanju Sporazuma također su svjedočili i generalni konzul Republike Italije u Rijeci, gosp. Roberto Pietrosanto te predsjednik Zajednice Talijana Rijeke gosp. Alessandro Leković.