Gradonačelnici Rijeke i njemačkog Rostocka Vojko Obersnel i Arno Poeker potpisali su u Rijeci Sporazum o suradnji između dvaju gradova. Tim je sporazumom nastavljena i učvršćena suradnja između ova dva grada započeta još 1974. godine

Od tada su obje zemlje, naglasio je gradonačelnik Obersnel nakon potpisa Ugovora, prošle kroz burne događaje i promjene. Potpisivanje sporazuma, kazao je, samo je nastavak intenzivnih kontakata između dva grada, koji će se nastaviti kroz gospodarsku, kulturnu, znanstvenu i sportsku suradnju.

Gradonačelnik Rostocka Arno Poeker je kazao da su u suvremenoj Europi, gradovi na lokalnoj razini nositelji demokratskog procesa i odgovorni su za uspostavu dobrih veza između europskih zemalja. Dodao je da će Rostock i Rijeka razmijeniti u budućnosti svoja iskustva kako bi poboljšali rad svojih gradskih uprava i zajednički radili na tolerantnom društvu.

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Gebhardt Weiss složio se s ocjenom da su gradovi ti koji u novoj Europi uspostavljaju nove načine suradnje, te je dodao da će Rostock Rijeci pomoći u približavanju Europskoj uniji.

Skip to content