Plaža za osobe s invaliditetom Kostanj ove godine obilježava desetogodišnjicu provođenja programa Plave zastave, te je stoga nagrađena posebnim priznanjem – Srebrnom plaketom za deset godina neprekidne vjernosti međunarodnom programu Plava zastava za plaže i marine u Republici Hrvatskoj.

Kampanja Plave zastave započela je kao francuska ideja 1985. godine, a na europskoj razini pokrenuta je 1987. godine od strane nevladine neprofitne organizacije “Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš” – FEE (Federation of Environmental Education). Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom.

Srebrna plaketa Plave zastave plaži Kostanj

Srebrna plaketa Plave zastave plaži Kostanj

Plava zastava predstavlja u svijetu iznimno cijenjenu turističku oznaku (markicu), koju brojni turisti uzimaju kao glavni kriterij pri odabiru svoje destinacije ljetovanja. Ona ukazuje na čiste uredne, sigurne i dobro održavane plaže i marine, te predstavlja kao takva najpriznatiji model ekološkog odgoja, obrazovanja i obavještavanja javnosti te ujedinjuje turistički sektor i sektor zaštite okoliša na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Plava zastava je priznanje koje se dodjeljuje samo za jednu sezonu , te se zahtjev svake godine mora obnavljati na propisani način ako se želi dobiti Plavu zastavu. Program Plava zastava provodi se prema strogo propisanim kriterijima, čije se ispunjavanje kontrolira putem međunarodnih i nacionalnih inspekcija, a svi gosti i korisnici plaža/marina s Plavom zastavom potiču se na prijavljivanje inspekciji ukoliko uoče kršenje kriterija. Za provođenje programa Plava zastava u svakoj državi zadužena je jedna ekološka udruga. U Republici Hrvatskoj to je Udruga “Lijepa naša”.