Ri rock, jedna od najstarijih manifestacija rock glazbe koja ove godine slavi svoju 25. obljetnicu, stvorila je riječku glazbenu prepoznatljivost i dala niz poznatih glazbenih imena.

Srebrni jubilej RI ROCK-aGrad je pokrovitelj ovoj manifestaciji, ali ne iz kurtoazije, već iz činjenice da je oduvijek podržavao rock glazbu, a posebice rock glazbu mladih, rekao je gradonačelnik Obersnel. Kroz Ri rock su se afirmirali brojni glazbenici i bendovi koji su i danas prisutni u samom vrhu hrvatske rock glazbe; Let 3, Urban, Belfast food, En face i brojni drugi.

Na pomoći Grada realizaciji ove značajne manifestacije zahvalila je Jadranka Čubrić, tajnica Hrvatske glazbene unije Podružnice Rijeka. Ona je naglasila ulogu Grada kao financijera brojnih glazbenih projekata proteklih godina. Završna manifestacija 25. g Ri rock-a održat će se u Dvorani mladosti, tamo gdje je davne 1979.g. i započela, a nadamo se da će se uz pomoć Grada kao i brojnih sponzora realizirati i CD s koncerta na kojem će biti zabilježene i one grupe čiji tonski zapisi na žalost nisu nikad sačuvani.

Program manifestacije započinje koncertom 31 demo benda u klubu Točka, u petak 21.studenog u 19,30 sati i završit u subotu 22. studenog u 03 sata. Svim bendovima snimljena je jedna pjesma u studiju GIS, a sve se informacije o bendovima kao i njihova pjesma mogu naći na Hrvatskom glazbenom portalu www. croatian.music.info. Dva najbolja benda nastupit će na velikom koncertu u Dvorani mladosti, a najbolji od njih nastupit će na glazbenoj manifestaciji “Crni mačak”. Nadalje, kako je rekao Simon Dejhalla, voditelj kluba Točka, sponzori “Akord” i “Yamaha centar”su se pobrinuli da jedna od nagrada bude i razglas za pjevača, što će demo bendovima svakako dobro doći.

Dejhalla je također naglasio ulogu Grada Rijeke, koji je često na tribinama o kulturi napadan da ništa ne daje za rock glazbu mladih, što nije točno. Da nije bilo potpore Grada, mnogi od glazbenih projekata mladih proteklih godina ne bi bili realizirani, rekao je Dejhalla. Presici su nazočili i Igor Karlić, v.d. predsjednika HGU Rijeka, Damir Urban, dopredsjednik te Zoran Prodanović Prlja iz grupe Let 3.