U riječkoj Gradskoj vijećnici 36 novih stipendista Grada Rijeke potpisalo je ugovore o stipendiranju za školsku/akademsku 2017./2018. godinu, a ujedno je održan i prijem za dosadašnje stipendiste koji su diplomirali tijekom ove godine. Riječ je o stipendijama za darovite, stipendijama za deficitarna zanimanja i stipendijama po socijalnom kriteriju.

Starim i novim stipendistima čestitali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj. Osim upućenih čestitki na uspješnom završetku studija i trudu koji su pri tome uložili, dosadašnjim stipendistima uručene su i preporuke.

Ugovore o stipendiranju potpisalo je 13 učenika srednjih škola i 23 studenta. Njih 28 primat će stipendije za darovite (8 učenika i 20 studenta), dva studenta koji se obrazuju za edukacijskog rehabilitatora i logopeda stipendije za deficitarna zanimanja i njih 6 temeljem socijalnog kriterija (5 učenika i 1 student). Ukupno se u ovoj školskoj odnosno akademskoj godini za stipendije izdvaja 1,1 milijun kuna.

U ime dosadašnjih stipendista Gradu Rijeci na podršci se zahvalila Ana Đorić

U ime dosadašnjih stipendista Gradu Rijeci na podršci se zahvalila Ana Đorić

Gradonačelnik Obersnel je podsjetio kako Grad Rijeka stipendije za darovite učenike srednjih škola i studente Grad Rijeka dodjeljuje od svog osnutka, odnosno od 1993. godine. Tijekom proteklih 24 godine isplaćeno je 3465 godišnjih stipendija, za što je iz proračuna izdvojeno oko 26,6 milijuna kuna.
„Ako smo ijednu investiciju dobro pogodili, onda je to ulaganje u učeničke i studentske stipendije, jer nam se vaš trud višestruko vratio,“ kazao je gradonačelnik, mladima kroz izreku „Ni vrijeme ni sila ljudska ne mogu oteti znanje i vrline“ poručivši da udahnu život punim plućima, otvorenim očima, te usvajaju znanja i pozitivne stvari, na taj način čineći svijet boljim mjestom.

U ime dosadašnjih stipendista Gradu Rijeci na podršci se zahvalila Ana Đorić, koja je korisnica gradskih stipendija bila tijekom cjelokupnog srednjoškolskog i akademskog obrazovanja. Istaknula je kako je, kad je postala stipendisticom Grada Rijeke, osjetila ponos i sreću te dobila potvrdu da se trud zaista isplati. Stipendije svakom učeniku i studentu predstavljaju poticaj za daljnji rad, ali i, kazala je Ana, potporu trudu, odgovornosti i izvrsnosti te svojevrsnom simbolu da grad iz kojeg su potekli vjeruje u svoje mlade ljude.

Novi stipendisti Grada Rijeke postali su učenici Matej Mijalić, Dalia Cossetto, Luka Šantek, Matea Krečak, Mateo Sergo, Karmen Doričić, Ina Galić, Isabella Valenčić, Tamara Radujko, Dorotea Dobrić, Niko Karamarko, Lucija Karamarko i Ivor Lakić te studenti Nikola Pražić, Leon Poljanić, Nino Kovačić, Ivor Tamarut, Vilma Grbas, Filip Krpan, Laura Soldan, Toni Vidović, Iva Volarić, Ana-Marija Laškarin, Ivona Badovinac, Ivan Smokvina, Mia Broz, Liana Šošo, Lucija Burić, Ella Mijolović, Aleksandra Ristić, Damjan Jelenović, Matko Grbac, Paulina Grizelj, Doroteja Vlah, Petra Derenčinović te Nives Kolesarić.

Ugovore potpisalo novih 36 stipendista

Ugovore potpisalo novih 36 stipendista

U 2017. godini diplomirali su Daniel Brusić, Ana Đorić, Mateo Jelovica, Marija Jerolimov, Dorjan Lecki, Leonard Lovričić, Tea Lovrinov, Katarina Radobuljac, Dorian Srok, Matea Tomasić, Antonio Udović, Mario Vretenar, Juraj Marko Žerovnik, Klara Brkljača, Antonia Perica i Patrik Krpan.

Temeljni kriterij za izbor korisnika stipendije je darovitost te se pristupnici natječaju za dodjelu stipendija Grada Rijeke, među ostalim, boduju prema uspjehu u obrazovanju, priznatim postignućima i mišljenju profesora-mentora. Ukoliko se školuje u Rijeci, student ili učenik koji ostvari pravo korištenja stipendije, u akademskoj/školskoj godini primit će 9 mjesečnih stipendija u iznosu od 850,00 kuna mjesečno. Ako se školuje izvan Rijeke, primit će 9 mjesečnih stipendija u iznosu od 1.100,00 kuna mjesečno. Tijekom ove školske, odnosno akademske godine, stipendije po kriteriju darovitosti primat će ukupno 100 učenika srednjih škola i studenata, za što je u proračunu Grada Rijeke osigurano oko 875 tisuća kuna.

Svečanost u Gradskoj vijećnici

Svečanost u Gradskoj vijećnici

Stipendije za deficitarna zanimanja Grad Rijeka je počeo dodjeljivati akademske godine 2010./2011., Stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja traje 9 mjeseci, a iznosi 1.100,00 kuna mjesečno. Korisnik zadržava pravo stipendiranja do kraja studiranja uspješnim završetkom studijske godine. Za akademsku godinu 2017./2018. za ovu namjenu, odnosno stipendiranje ukupno 10 studenata, iz proračuna Grada Rijeke ukupno će se izdvojiti 99.000,00 kn.

U prosincu 2014. prvi puta dodijeljene su stipendije prema socijalnom kriteriju. Grad Rijeka ovim stipendijama želi premostiti ekonomsku prepreku za ulazak mladih nepovoljnijeg socio-ekonomskog statusa u sustav obrazovanja, a istovremeno djeluje i na smanjivanje trenda njihovog napuštanja formalnog obrazovanja i ranijeg ulaska u svijet rada. Stipendija za učenike srednjih škola i studente prema socijalnom kriteriju dodjeljuje se 12 mjeseci, a iznosi 850,00 kuna mjesečno. Za akademsku 2017./2018. godinu za ovu namjenu, odnosno stipendiranje ukupno 12 učenika srednjih škola i studenata, iz proračuna Grada Rijeke ukupno će se izdvojiti 122.400,00 kn.

Također, Grad Rijeka dodjeljuje i 10 godišnjih stipendija za studente iz Vukovara za što se dodatno izdvaja oko 80 tisuća kuna.