Na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci održan je stručni skup „Zdravstvena pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih“.

Stručni skup namijenjen je informiranju stručnjaka o novom nacionalnom programu pod nazivom „PoMoZi Da“ (Promicanje Mentalnog Zdravlja Djece), koji želi odgojno-obrazovnim djelatnicima pružiti potrebna osnovna znanja i vještine kako bi u svakodnevnom radu mogli lakše prepoznati probleme mentalnog zdravlja učenika, ali i lakše i sigurnije pristupiti i pružiti podršku učeniku s problemom te ga potražiti na traženje stručne pomoći. Provedba ovog Nacionalnog projekata prepoznata je kao jedna je od ključnih aktivnosti Tematske skupine za mentalno zdravlje u okviru projekta „Rijeka Zdravi Grad“ Grada Rijeke.

Edukativni program PoMoZi Da će razviti nacionalnu mrežu 3P edukatora – educiranih stručnjaka za mentalno zdravlje iz županijskih zavoda za javno zdravstvo – koji će provoditi edukacije u svojim županijama te su program osmislili stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji s vanjskim suradnicima slijedom provedenog istraživanja o zdravstvenoj pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece kao i temeljem  primjera dobrih svjetskih praksi.

3P označava tri osnovna koraka, Pristupi, Podrži i Potakni, pružajući tako tijekom razgovora djeci i mladima psihološku prvu pomoć i emocionalnu podršku.

Stručni skup zdravstvena pismenost odgojno obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih

Edukacija za odgojno-obrazovne djelatnike

Rezultati domaćeg istraživanja o zdravstvenoj pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih (2017.) pokazali su da su gotovo svi odgojno-obrazovni djelatnici (97,7 %) spremni potražiti pomoć za učenike s problemom u području mentalnog zdravlja, ali se pritom osjećaju nesigurno (70,6 %) u vlastite sposobnosti pružanja pomoći, što jasno ukazuje na potrebu da se unaprijede vještine pružanja psihološke prve pomoći i podrške djeci i mladima u školskome okruženju. Rezultati provedenoga istraživanja ukazali su na prisutne zablude o tome što je štetno, a što nije štetno.

Zaštita mentalnog zdravlja djece i mladih sastavni je dio svakodnevnoga rada odgojno-obrazovnih djelatnika jer čak 50 % mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine života. Odgojno-obrazovni djelatnici provode velik dio vremena s djecom i mladima u učenju i igri te su najčešće prvi koji će primijetiti znakove problema u području mentalnoga zdravlja, no vrlo često, kad ih primijete, ne znaju što učiniti ili osjećaju nesigurnost.

Na skupu su se također predstavili prvi rezultati istraživanja rizičnih ponašanja i mentalnog zdravlja srednjoškolaca u Primorsko-goranskoj županiji iz 2018. godine.

Stručni skup se održava u sklopu manifestacije Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja, koja se u Rijeci održava četvrtu godinu za redom, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Skip to content