U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci potpisali su Sporazum o suradnji na pokretanju studija Logopedija i Logopedskog centra.

Sporazum ne samo na pokretanju već i radu studija i centra potpisali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, uviđajući važnost prevencije, ranog otkrivanja, dijagnosticiranja i tretmana poremećaja humane komunikacije, govora, jezika te čitanja i pisanja.

Svečanom potpisivanju nazočili su i Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke, prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci i doc. dr. sc. Zdravko Kolundžić, voditelj studija Logopedija.

Rektorica Prijić Samaržija izrazila je zadovoljstvo pokretanjem studija logopedije, koji zbog pregovora u dogovoru sa Sveučilištem u Zagrebu pokreće godinu kasnije nego što je prvotno bilo planirano. Stoga je Sveučilište pokrenulo studij samostalno, ove godine preddiplomski studij, koji se planira nastaviti i kao diplomski studij, kao zaokružena kvalitetna izobrazba budućih logopeda za rad u različitim sustavima.
„Ulažemo puno napora da za pet godina Rijeka dobije prvih 30 logopeda. Osim studija logopedije, u listopadu se planira početak rada Logopedskog centra (centra UniLOG)“, najavila je rektorica Prijić Samaržija.

Sporazum ne samo na pokretanju već i radu studija i centra potpisali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija

Sporazum ne samo na pokretanju već i radu studija i centra potpisali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija

U Logopedskom centru djeca i odrasli moći će dobiti savjet, dijagnostiku i terapiju

U okviru Logopedskog centra provodit će se vježbe i stručna praksa za studente logopedije Sveučilišta u Rijeci i drugih suradničkih struka kako bi studenti mogli integrirati teorijska znanja s praktičnim vještinama koje su potrebne za budući rad u struci. Centar UniLOG ostvarivat će suradnju s odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada Rijeke i omogućiti prikupljanje podataka i provođenje istraživanja.

„Osim toga, u Logopedskom centru djeci i odraslima s jezičnim, govornim i komunikacijskim poremećajima te poremećajima glasa i gutanja moći će dobiti ne samo savjet, već i usluge logopedske dijagnostike, terapije, prevencije i savjetovanja temeljene na znanstveno utemeljenim pristupima te uz primjenu suvremenih dijagnostičkih i terapijskih metoda, postupaka i instrumenata,“ istaknula je rektorica, zahvalivši se Gradu Rijeci na podršci i dodajući kako je sporazumom dogovorena i financijska podrška Grada Rijeke Logopedskom centru od 70 tisuća kuna u ovoj te po 150 tisuća kuna u sljedećim godinama.

Trenutno nedovoljan broj logopeda s obzirom na potrebe riječke djece

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma na suradnji na pokretanju novog studija i Logopedskog centra.
„Odluka o davanju potpore bila je lagana – dugi niz godina imamo pritisak velikog broja roditelja čija djeca imaju potrebu za logopedskim tretmanom, a s postojećim brojem logopeda u Rijeci ne mogu ga ostvariti. Osim što nedostaje logopeda u sustavu zdravstva, na području grada Rijeke pet logopeda obuhvaća rad svih redovnih osnovnih škola, dok je određeni broj stručnjaka radi u posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama, poput Centra za odgoj i obrazovanje ili Centra za autizam. Uvažavajući ove podatke, Grad Rijeka je prije deset godina omogućio i stipendije studentima s područja Rijeke koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, među ostalim i logopedije. Međutim, sva naša nastojanja nažalost nisu rezultirala trajnim rješenjem ovog izazova“, kazao je gradonačelnik Obersnel.