Od 29. rujna do 1. listopada 2017.  u prijateljskome talijanskom  gradu Este održava se tradicionalna manifestacija Festa Europea na kojoj sudjeluju predstavnici iz Rijeke.

Manifestacija Festa Europea, ove godine, održava se u okviru europskog projekta Ujedinjeni u različitosti , kojeg financira EU u okviru programa Europa za građane. Lider projekta je Este, a partneri su prijateljski gradovi Pertuis (Francuska), Bad Windsheim (Njemačka), Tapolca (Mađarska), Rijeka i Leek (Velika Britanija), uz sudjelovanje Betlehema, Palestine i Fredericksburga.

U  Este će tako boraviti dvadeset učenika iz Srednje talijanske škole i Prve riječke hrvatske gimnazije koji će zajedno sa svojim vršnjacima iz 5 europskih gradova, sudjelovati u debati na temu „Europa sa ili bez Europske unije’“ kao i u zajedničkim aktivnostima.

U sklopu službenog dijela programa sudjeluje i Orkestar mandolina iz Zajednice Talijana Rijeka.

Prijateljska suradnja Este i Rijeke traje  započela je 1991. posredstvom Zajednice Talijana, u vrijeme ratnih nevolja koje su zadesile Hrvatsku.  Ugovor o bratimljenju potpisan je 2004. godine u Rijeci, a 2005. u Este-u.

Skip to content