U Muzeju grada Rijeke održana je svečana akademija Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

Svečanost je započela intoniranjem državne himne nakon koje je minutom šutnje odana počast svim preminulima i svima koji su svojim zalaganjem doprinijeli uspostavi hrvatske državnosti i slobode.

U nastavku svečanosti uzvanicima su se obratili gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i župan Zlatko Komadina, čestitavši svim prisutnima, svim građanima Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatske Dan državnosti, koji se obilježava u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Svečanoj akademiji prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, saborski zastupnici, predstavnici Sveučilišta u Rijeci, policije, gradski i županijski vijećnici i brojni drugi uzvanici.

Svečana akademija Dan državnosti

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović

Gradonačelnik Filipović podsjetio je na nesebičnost svih branitelja, koji su pohrlili braniti svoje i naše, neovisno i suvereno, onako kako su to jedino znali i mogli – srcem i neopisivom željom za obranom svoje zemlje.
„No, čak nakon svih mučnih borbi, nakon 230 izgubljenih života samo s ovog područja i više od tisuću ranjenih, ne mogu se oteti dojmu da danas ne živimo u slobodi za koju su ginuli, za koju ste su se borili – da ne živimo u Hrvatskoj kakvu su željeli“, kazao je gradonačelnik Filipović, naglašavajući kako se trebamo bojati opasnih ideja koje polako, ali sigurno prodiru duboko u najviše strukture demokracije našega društva.

„Pitam se, slušajući pritom o tome kako je nečiji uvjet za ulazak u koaliciju, za postizanje većinske vlasti i vlade, onaj u kojem se izoliraju predstavnici jedne manjine koja predstavlja pripadnike jednog naroda u našoj zemlji, koji ponavljam, žive u našoj zemlji, baš kao i svi oni ostali koji su u toj većinskoj vlasti dobrodošli, ponašamo li se, živimo li, odlučujemo li, u duhu vrijednosti za koje su se naši branitelji borili? Imamo li vlast koja bi morala služiti potrebama našega društva u cjelini, štititi temelje slobode i demokracije za sve one koji žive u Hrvatskoj i, postoje li prema novom sazivu Vlade, oni – manje poželjni u našoj zemlji? Nisu to samo pripadnici određene manjine, to su naime i žene, budući da je očito, baš kao i određena manjina, i Istanbulska konvencija koja štiti te iste žene, majke, kćeri, sestre i bake onih koji danas sjede u toj novoj, izabranoj parlamentarnoj većini, suvišna i nepoželjna“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Naglasio je kako se o pravim problemima u našem društvu – poboljšanju standarda života branitelja ili umirovljenika, mladima koji odlaze iz zemlje, neprihvaćanju onih koji dolaze u našu zemlju tražeći utočište od ratnih razaranja – ne progovara.

Svečana akademija Dan državnosti

Svečana akademija održana u Kockici

„I sve dok to ne percipiramo, ne samo mi u Hrvatskoj, već i u čitavoj Europi, koja upravo radi takvih pojava i stavova, medijskih istupa pod krinkom demokratskih izbora, bilježi porast radikalizacije i rast novih naraštaja krajnje desnice, ne može i neće nam biti bolje. Njemačka, Francuska, Bratislava, bilježe porast rasnoga ratovanja, prijetnje koja ugrožava vrijednosti slobode, vrijednosti antifašizma, na kojima je utemeljena moderna Europa.

Za nas u Rijeci, za mene osobno, ali i profesionalno, kao gradonačelniku, kao političaru, takva Europa, nije opcija. Radikalizirana Europa, nije Europa u kojoj želimo živjeti. To je Europa, to je Hrvatska u kojoj nema više mjesta čekanju i nadanju kako će ove radikalne pojave, ostati samo pojave i iznimke. Krajnje je vrijeme za borbu – ovoga puta ne oružjem, raketama i bombama, već borbu slobodom, djelima, obrazovanjem i prevencijom ulaska fašističkih ideja u temelje našega društva.

Rijeka je oduvijek kažu – bila crvena. No, lako za boju, Rijeka je oduvijek prvenstveno bila bastion slobode i tolerancije, demokracije i ljudskih prava. To je ono što je doista postojano za naš grad. To je ono što nas čini različitima, ono zbog čega često čak i smetamo drugima. I neka smetamo, dokle god se borimo za prave vrijednosti, za pravednije društvo, za razvoj i napredak, za građanska prava dostupna svima, za obrazovanje, za brigu o sebi i drugima, za europske kulturne vrijednosti“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Svečana akademija Dan državnosti

Župan Zlatko Komadina

Župan Zlatko Komadina osvrnuo se na put koji je Hrvatska prošla od stvaranja države, preko obrane teritorijalnog integriteta do članice UN-a, NATO  i punopravne članica Europske unije.

„No, na putu demokratizacije našeg društva, jačanja sloboda, pravne i socijalne sigurnosti, manjinskih prava, snaženja gospodarskih potencijala i stvaranje boljih perspektiva mladima kako bi svoju budućnost gradili u svojoj domovini, a ne odlazili u druge zemlje, očito nismo bili dovoljno uspješni. Prije nekoliko dana konstituiran je novi, 11 saziv hrvatskog Sabora, dobili smo i novu Vladu, a  s obzirom na retoriku i poruke koje stiže iz redova stranke koja je postizbornim dogovorima postala dijelom vladajuće većine i bitan faktor izvršne vlasti, opravdana je bojazan da nam to skretanja u desno, kao društvu donosi nove podjele i sukobe.

Ugrožavanje prava manjina i prava žena,  medijskih sloboda, dominacija govora mržnje umjesto kulture dijaloga, isključivost, revidiranje povijesnih činjenica, zaoštravanje migrantskih politika i poticanje netrpeljivost prema ljudima koji su došli s dugog kraja svijeta da bi ovdje radili i prehranili svoje obitelji, sve to ozbiljno narušava dostignute demokratske standarde i ne možemo, a ne biti  zabrinuti za smjer kojim je naše društvo krenulo“, istaknuo je župan Komadina, izražavajući ponos što su Rijeka i Primorsko-goranska županija još jednom dokazali da su utvrda slobodnomislećih građana, ljudi otvorenih, a ne isključivih prema bilo kome, građana koji poštuju i žive vrijednosti jednakosti, tolerancije, ljudskih prava, uvažavanja svih vjera i nacija, vrijednosti slobode i antifašizma.

U prigodnom programu nastupili su Ženska klapa Luka, zatim učenica 8. razreda OŠ Nikola Tesla Elena Kolić koja je izvesla recitaciju: „Moj dom“ Silvija Strahimira Kranjčevića te Neva Glumac, također učenica 8. razreda OŠ Nikola Tesla s recitacijom „To je zemlja gdje smo rasli“ Luke Paljetka.