U organizaciji Komunalnog društva Kozala, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, održana je svečanost povodom obilježavanja 150. obljetnice riječkog komunalnog groblja.

Groblje Kozala u Rijeci je 1872. godine postalo komunalno, što je ujedno i početak obavljanja komunalne djelatnosti u gradu. Gradska Općina je iste godine donijela odluku da se od 1. siječnja počne voditi od crkve odvojena Matica umrlih, odnosno evidencija ukopa. Rijeka je tako jedan od prvih europskih gradova, odmah nakon Beča, Budimpešte i Londona, koji su djelatnost groblja odvojili od crkve i dali toj djelatnosti gradski komunalni značaj.

U sklopu svečanosti održana je i prezentacija kratkog video materijala o riječkim grobljima i značajnim mauzolejima te je predstavljena knjiga „Kozala 150 godina“.

Svečanosti su prisustvovali i riječki gradonačelnik Marko Filipović, direktorica KD Kozala Nives Torbarina, predstavnici Ministarstva kulture Republike Hrvatske, predstavnici Udruženja značajnih groblja u Europi (ASCE) čiji je KD Kozala član te brojni drugi uvaženi gosti.

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović, nije poznato je li Rijeka prvi grad na ovim prostorima u kojem se počela voditi matica umrlih, međutim vođenjem knjiga matice umrlih, groblje na Kozali dobilo je predznak komunalnog groblja koje danas baštini naše Komunalno društvo Kozala.

„U stoljeće i pol dugoj povijesti, stvarala se, ponajprije na grobljima Kozala i Trsat, iznimno vrijedna arhitektonska i umjetnička baština, a groblje Kozala postalo je i kulturno dobro Republike Hrvatske. Stoga su ova dva groblja, ali i druga riječka groblja, danas mjesto pijeteta, ali i mjesto koje turistički i profesionalno obilaze mnogi posjetitelji. Groblja su mjesta posljednjih počivališta naših najmilijih, ali naša riječka, pogotovo ova dva spomenuta, kriju zanimljivu kulturnu i povijesnu baštinu našega grada. Dovoljna je samo kratka šetnja grobljem da bi se iščitala povijest našega grada. U tim nadgrobnim spomenicima pohranjeno je čitavo bogatstvo koje svjedoči o multikulturalnosti Rijeke, o ratnim vremenima, carskim vremenima, industrijskom razvoju grada, političkim promjenama, ali i o mijenama stanovništva u Rijeci kroz stoljeća. Kako je živio grad, tako se stvaralo i groblje koje danas nosi titulu kulturnog dobra“, rekao je Filipović.

Uzvanicima se prigodnim govorom obratila i direktorica KD Kozala Nives Torbarina koja je istaknula kako riječka groblja nisu samo prostori namijenjeni pogrebima i sjećanjima na umrle već puno više od toga. „Naša su groblja i odraz naše tradicije, povijesti i kulture grada. Njihovo bogatstvo ogleda se u različitosti koja je odraz naše Rijeke i njezine bogate i zanimljive povijesti“, rekla je Torbarina.

U prigodnom programu svečanosti nastupili su glumica Olivera Baljak i Komorni zbor Val.

Današnje Komunalno društvo Kozala d.o.o. za uređenje i održavanje groblja, pogrebne, grobarske i klesarske usluge Rijeka, osnovano je 4. prosinca 1995. godine, a pod ovim nazivom posluje od 28. lipnja 2000. godine.