Bogatim kulturnim i umjetničkim programom, danas je u Viškovu svečano otvorena Kuća halubajskega zvončara.

Prva je to ustanova na području Hrvatske koja zvončarsku tradiciju kao nematerijalno kulturno dobro zaštićeno od strane UNESCO-a, obrađuje sustavno i temeljito, koristeći interaktivne elemente te suvremeni pristup u prezentaciji eksponata i tema obuhvaćenih postavom. Namjera je da ovo postane žarišno mjesto kulture i okupljanja lokalnog stanovništva, prostor zajednice i centralno mjesto za sve one koji žele saznati više i doživjeti ovu specifičnu kulturnu baštinu.

Otvaranje Kuce halubajskega zvoncara

Gradonačelnik Filipović, predsjednik Milanović i načelnica Udović

Kuća će biti i dom Udruge Halubajskih zvončara te mjesto na kojem će se nove generacije moći upoznati s običajima Halubajštine kao i mjesto okupljanja kako mještana, tako i turista. Prostire se na 1500 metara kvadratnih, a oko nje je i Park skulptura s mitskim bićima iz lokalnih legendi poput Mraka, Štrige, Fudlaka, Malika, Diva, Kresnika.

Svečanom su otvorenju nazočili brojni uzvanici, među kojima i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanici predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i drugi.

Zaželjevši dobrodošlicu okupljenima, načelnica općine Viškovo Sanja Udović istaknula je kako ovaj objekt nije samo građevina, nego srce i duša zajednice. Zaželjela je da se u Kući halubajskega zvončara svatko osjeća dobrodošlo i izađe prepun dojmova, oduševljen mjestom koje na jedinstven način spaja prošlost, sadašnjost i budućnost.

Otvaranje Kuce halubajskega zvoncara

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović istaknuo važnost Urbane aglomeracije Rijeka u mijenjaju lice i naličje općina i gradova

Ravnatelj Kuće halubajskega zvončara Dominik Damiš najavio je bogat program koji će se u Kući odvijati tijekom cijele godine te je istaknuo kako će Kuća halubajskega zvončara biti dom novim naraštajima koji će u njoj učiti, rasti i zabavljati se.

Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je kako je ugodno iznenađen Kućom halubajskega zvončara – ona je moderna i rezultat je dugogodišnjeg rada ljudi koji ‘’gledaju prema naprijed’’, što je izrazito važno za jednu zajednicu, za cijeli jedan kraj.

U prigodnom programu koji je tematizirao bogatstvo i važnost kulturne baštine sudjelovali su brojni izvođači, a sve je kulminiralo glasnim i upečatljivim dolaskom Halubajskih zvončara.

Nakon što je načelnica Udović vezala zvončarsku maramu predsjedniku Udruge Halubajski zvončari Damiru Hostu te time simbolično otvorila Kuću halubajskega zvončara, vrata Kuće bila su otvorena za sve posjetitelje.

Izgradnja ovog reprezentativnog objekta, vrijednog 5,8 milijuna eura sufinancirana je bespovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske putem ITU mehanizma Urbane aglomeracije Rijeka i integriranog projekta “Povežimo se baštinom”, sredstvima Ministarstva kulture i medija te Primorsko-goranske županije. Od Kuće halubajskog zvončara očekuje se briga o očuvanju i interpretaciji baštine, ali i davanje novog zamaha razvoju kulture na području Viškova i šire.

Otvaranje Kuce halubajskega zvoncara

Predsjednik RH Zoran Milanović s Halubajskim zvončarima

Riječki gradonačelnik Filipović podsjetio je kako program „Povežimo se baštinom“ uključuje ulaganje u infrastrukturu, opremanje i sadržaj, odnosno transformaciju trinaest lokaliteta kulturne baštine u prostore s novim namjenama, među kojima uređenje Kuće halubajskega zvončara ima financijski najznačajniji udio. Zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, pokazavši kako baština zaista povezuje.

„Ovih skoro šest milijuna eura dokaz je da EU projekti mijenjaju lice i naličje naših općina i gradova. Pozivam sve da posjete ovaj objekt i upoznaju se s bogatom baštinom, jer često nismo ni svjesni koju vrijednost imamo u našemu kraju“, kazao je riječki gradonačelnik, izrazivši uvjerenje kako će Kuća halubajskega zvončara biti mamac za domaće i strane turiste.

Župan Zlatko Komadina u svom je obraćanju istaknuo bogatstvo ovog kraja i Primorsko-goranske županije prirodnom i kulturnom baštinom koju moramo čuvati i prenositi s koljena na koljeno. Čestitao je stanovnicima Viškova i halubajskim zvončarima na reprezentativnom objektu koji će imati upravo tu zadaću.

U večernjem dijelu programa nastupili su Grooversi te Maura Staraj & La Banda, a svi zainteresirani mogli su slobodno razgledati postav.

Već idućeg vikenda, u subotu 4. svibnja održat će se program dječjeg otvorenja Kuće halubajskega zvončara, kao svojevrsna najava sadržaja za djecu koji će u Kući halubajskega zvončara organizirati kroz cijelu godinu. Događanje će početi u 10:00 sati nastupom Mićih Halubajskih zvončara, a nakon njih pa sve do 18:00 sati u programu će se izmjenjivati nastupi DJ Mirilo, kreativne radionice izrade Zvončuka, lov na čudovišta, nastupi Marka klauna i Emilija Balansera, bojanje kao i slobodni razgled postava.

Sve novosti i informacije vezane uz rad Kuće halubajskega zvončara mogu se pratiti na mrežnim stranicama www.khz.hr.