U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održana je svečanost povodom 60 godina izdavanja Narodnog zdravstvenog lista.

Uz nastup Antonele Doko i učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka Matije Bugera i Borne Bugera, prigodnim govorom na svečanosti su se obratili župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Vojko Obersnel i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović. Izlaganje o listu održale su urednica lista Suzana Janković i članica uredništva Svjetlana Gašparović Babić.

U ulozi ponosnog osnivača jedne izvrsne zdravstvene ustanove kako je rekao, prisutnima se obratio župan Zlatko Komadina. “Narodni zdravstveni list samo je jedan u nizu programa koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ koje smo trebali i koje želimo provoditi radi građana, a postoji još mnogo programa koje smo pokrenuli kroz Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, a postali su nacionalni programi. Zdravlja se moramo sjetiti dok ga imamo kao i provoditi puno programa prevencije da ne bi došlo do onog stanja da se zdravlja sjetimo samo kad smo bolesni. Upravo tome služi Narodni zdravstveni list, i dobro je da se na ovako visokim obljetnicama sjetimo i zahvalimo svima koji daju doprinos u izlaženju Narodnog zdravstvenog lista”, rekao je župan Komadina.

Župan je i dodijelio županijsko priznanje Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ povodom 60 g. izdavanja Lista za izniman doprinos unapređenju zdravstvene kulture, informiranja, prevencije bolesti i promocije zdravlja stanovnika Primorsko-goranske županije, dok je gradonačelnik Obersnel za šest desetljeća kontinuiranog izlaženja ove publikacije uručio srebranjak Grada Rijeke.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je Narodni zdravstveni list pokrenut u vrijeme kad je ravnateljem Zavoda bio prof. Kajetan Blečić, čije su ideje za javno-zdravstvno naše regije mogu usporediti sa značajem rada prof. Andrije Štampara na području javnozdravstvene medicine ne samo na nacionalnoj, već i na svjetskog razini. Gradonačelnik je istaknuo kako je Narodni zdravstveni list imao veliku važnost u edukaciji građana o javno-zdravstvenim temama tijekom proteklih 60 godina, kao što ga ima i danas.
„Danas se susrećemo s nekim novim problemima u društvu, medicini, svakodnevnom životu, na koje treba ukazivati i o kojima opet ispočetka treba educirati, te građanima davati prave, konkretne, točne informacije,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako je Narodni zdravstveni list imao veliku ulogu u promociji projekta Rijeka – zdravi grad.

Obilježeno šest desetljeća jedinstvenog javnozdravstvene publikacije u Hrvatskoj

Obilježeno šest desetljeća jedinstvenog javnozdravstvene publikacije u Hrvatskoj

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović istaknuo je veliko značenje promocije zdravlja za povećanje zdravstvene pismenosti koja predstavlja iznimno značajnu i potrebnu vještinu u vrijeme novih i sve težih izazova i promjena u durštvu. “Upravo u povećanju zdravstvene pismenosti građana veliku ulogu ima Narodni zdravstveni list”, istaknuo je Mićović.

Prvi broj Narodnog zdravstvenog lista tiskan je 7. travnja 1958. godine, na Svjetski dan zdravlja, kao mjesečnik za zdravstveno prosvjećivanje. Tematika je bila usmjerena na preventivne mjere u cilju kolektivne zaštite narodnog ali i individualnog zdravlja. NZL održao je svoj kontinuitet izdavanja i vremenom postao mjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, a prevencija bolesti i promocija zdravlja postaju njegov glavni cilj i sadržaj.

Izdavač Narodnog zdravstvenog lista je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Odjel socijalne medicine, Odsjek za zdravstveni odgoj i promociju zdravlja, a tiska se uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

NZL jedinstven je ne samo na području naše Županije već i u Republici Hrvatskoj, a značajno je i ustrajno doprinosio očuvanju i unapređenju zdravlja stanovništva te smanjenju učestalosti vodećih bolesti.

Zbog univerzalnosti poruka, stila i kvalitete objavljenih članaka NZL je od 1999. godine odobren od strane Ministarstva prosvjete i športa kao dopunska literatura u svim osnovnim i srednjim školama.

List je dvomjesečnik, izlazi 6 brojeva godišnje, a godišnja pretplata iznosi 36 kuna, s tiražom od 5 800 primjeraka. Ima 2500 pretplatnika, a ostatak se besplatno distribuira u zdravstvene ustanove u Primorsko-goranskoj županiji (Dom zdravlja-ambulante, KBC Rijeka, Thalassotherapija Crikvenica i Opatija, Bolnica Lovran, ispostave NZZJZ PGŽ), Domove umirovljenika (Kantrida, Volosko i Mali Kartec), klubove za starije te na mnogobrojnim javnozdravstvenim obilježavanjima i akcijama. Od 2000. godine svi brojevi dostupni su i na web stranicama Zavoda.

NZL dobitnik je nagrade Grada Rijeke i zlatne uljanice s EMC festivala (Edukacijskog multimedijskog centra Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” u Zagrebu) 1997. godine, a 2008.godine povodom 50 godišnjice kontinuiranog izdavanja, dobitnik je Povelje Republike Hrvatske i Zlatnog grba Grada Rijeke.

Skip to content