Sveučilište za 3.dob najavljuje niz raznovrsnih online predavanja koja su na rasporedu 19.11. u 12 sati na Zoom platformi Sveučilišta za 3.dob. 

Profesorica Diana Stolac održat će predavanje o Riječkom jezičnom krajoliku. Istoimena izložba izložena je na Kampusu do kraja ovoga tjedna.

  • Vrijeme: četvrtak, 19. 11. u 12 sati
  • Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob
  • Direktna poveznica na Zoom platformu
  • Predavačica: prof.dr.sc. Diana Stolac (FFRI, Odsjek za kroatistiku)
  • Kontakt: stolac@ffri.uniri.hr

Napomena: zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati Zoom predavanju, po upitu (na 3dob@uniri.hr) ustupit će se snimka istog.

Jezični krajolik jezikoslovni je pojam koji označava sve natpise u nekoj sredini. Raspon je vrlo širok – od cestovnih znakova i službenih natpisa na državnim i lokalnim institucijama do privatnih natpisa, reklama i jezičnih grafita. Natpisi se bilježe, opisuju i komentiraju u sociolingvističkom i kulturnom kontekstu čime se opisuje jezični identitet prostora.

Objedinjena sakupljena građa javnih natpisa, pokazuje da je Rijeka tradicionalno  višejezični i višekulturni urbani prostor te da je dio europskoga kulturnog prostora u 21. stoljeću, a povijesna nam dimenzija pokazuje Rijeku kao dio europskoga kulturnog prostora ranijih stoljeća.

Namjera je ovim predavanjem skrenuti vaše poglede na natpise koji nas okružuju i osvijestiti jezično okruženje kojim se svakodnevno krećemo, da uplovite s nama u luku različitosti i istražite identitet grada kroz javne natpise.

Informacije, raspored i sadržaj predavanja

Putem maila, kao i na službenim mrežnim stranicama svi zainteresirani mogu pratiti novosti, preporuke i objave ovogodišnjeg programa!