U sklopu programa Sveučilište za 3. dob, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust, u srijedu, 25. siječnja, prof.dr.sc. Danijela Marot Kiš održat će predavanje „Pamćenje u djelima Daše Drndić“.

Predavanje će se održati u učionici 107 Filozofskog fakulteta s početkom u 17 sati i u potpunosti je besplatno za sve zainteresirane.

U najavi predavanja stoji kako su romani Daše Drndić „Sonnenschein“ i „Leica format“ pripovjedne reprezentacije kolektivnoga i individualnoga pamćenja u kojima se odnos povijesnoga i izmišljenoga ostvaruje u okviru postupaka recikliranja, montaže i adaptacije starih formi znanja u novim okolnostima. Istinitost, odnosno činjeničnost prikazane povijesne građe (nacistički zločini, stradanje ljudi u koncentracijskim logorima, komformističko ignoriranje progona pa zatim i pitanje zaborava) jednako su važni kao i preispitivanja i reinterpretacije prošlosti/povijesti u novim socio-političkim i kulturnim okolnostima. Naime, situacija rastućih krajnjih nacionalizama na području bivše Jugoslavije u kojoj je roman pisan daje mogućnost novoga shvaćanja nasljeđa Holokausta kao njegove osnovne teme. U ključu ovakvoga razumijevanja poetika Daše Drndić može se okarakterizirati sintagmom antipovijesnoga romana usredotočenog na prikaz onoga što ostaje od povijesti kao njezino destruktivno nasljeđe.

Sveučilište za 3. dob program je kojeg Sveučilište u Rijeci provodi u suradnji s Gradom Rijeka, a namijenjen je zainteresiranim građanima starijima od 55 godina  s prebivalištem u Primorsko-goranskoj županiji. Popis planiranih jednokratnih predavanja dostupan je web stranici Sveučilišta za 3. dob.