U parku ispred Dvorane kulture „Joga u svakodnevnom životu“ i hostela Dharma na Pećinama simboličnom sadnjom drveta trešnje obilježen je 5. lipnja, Svjetski dan zaštite okoliša.

Svjetski dan zaštite okoliša ustanovila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1972. godine, a tijekom  pet desetljeća ova je UN-ova inicijativa postala jedna od najvećih globalnih platformi za širenje svijesti o zaštiti okoliš. Svjetski dan zaštite okoliša svake godine okuplja milijune ljudi iz 150 zemalja svijeta, koji aktivno sudjeluju i potiču pozitivne ekološke promjene neprestano ističući moć pojedinca, društava i vlada u stvaranju zdravijeg i održivijeg svijeta.

Sadnja stabla za Svjetski dan zaštite okoliša

Sadnja stabla u okolišu Dvorane kulture “Joga u svakodnevnom životu”

Sadnji drveta prisustvovali su veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj Nj.E. Raj Kumar Srivastava, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednik Hinduističke vjerske zajednice Hrvatske MM Swami Vivekpuri, upraviteljica Šumarije Rijeka Lidija Crnković, predsjednica Udruge „Joga u svakodnevnom životu“ Maja Stošić te voditelj hostela Dharma Andro Stošić.

Tom prilikom Maja Stošić podsjetila je da je od nekadašnje zgrade industrijske baštine koja je bila puna željeza, masti i nepoželjnih prizora stalnim trudom i ulaganjima uspjeli na Pećinama stvoriti pravu malu zelenu oazu. Projekt revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa u Pećinama prepoznat i nagrađen na europskoj razini. Transformacija industrijskog kompleksa u pošumljeni zeleni okoliš, koja je započela 2009. godine, prepoznata je 2015. godine kao jedan od deset najboljih projekata revitalizacije industrijske baštine u Europi.

Sadnja stabla za Svjetski dan zaštite okoliša

Maja Stošić, Andro Stošić, Marko Filipović, Nj.E. Raj Kumar Srivastava, MM Swami Vivekpuri i Lidija Crnković

Gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo što se okoliš Dvorane kulture „Joga u svakodnevnom životu“ i hostela Dharma oplemenjuje iz dana u dan, zahvalivši im se što na taj način predano rade na očuvanju okoliša u Rijeci. Gradonačelnik je naglasio kako i Grad Rijeka, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi niz projekata sadnje novih drvoreda i ostalog zelenila u gradu. Naglasio je iznimno dobre odnose Grada Rijeke i indijskog veleposlanstva u Hrvatskoj, kao i dugogodišnju suradnju s Dvoranom kulture „Joga u svakodnevnom životu“ kroz projekt Rijeka – zdravi  grad.

Sadnja stabla za Svjetski dan zaštite okoliša

Sadnja stabla za Svjetski dan zaštite okoliša

Nj.E. Raj Kumar Srivastava istaknuo je kako se u Rijeci, koju je tijekom svog mandata posjetio desetak puta, osjeća kao u svom domu. Rijeka je zahvaljujući „Jogi u svakodnevnom životu“ povezana s Veleposlanstvom kroz zajedničke aktivnosti na nizu projekata, a jedan od njih je i proslava 21. lipnja, Međunarodnog dana joge, koji se u Rijeci redovito obilježava zajedničkim vježbanjem građana.

Sustav „Joga u svakodnevnom životu“ provodi  u svijetu  razne  projekte i aktivnosti zaštite okoliša i prirode: “žetva kišnice”, “pošumljavanje”, “zaštita ptica i pčela”, održavanje biljne i životinjske bioraznolikosti. Najveći projekt Joge u svakodnevnom životu je OM Ašram, obrazovni i istraživački centar koji je izgrađen u pustinji Thar u Rađastanu s okolišem koje služi kao  primjer kako se pustinjski krajobraz može transformirati u bogatu oazu autohtone flore i faune. Tvorac OM Ašrama, koji je svoja vrata otvorio početkom godine, je autor sustava „Joga u svakodnevnom životu“ Paramhans Svami Mahešvarananda.