Odbor za praćenje Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” boravio je danas u Rijeci, u terenskom posjetu Art kvartu Benčić.

U sklopu terenskog posjeta Art kvartu Benčić, sudionici, članovi Odbora i predstavnici Europske komisije upoznali su se s EU projektima „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt” i “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine”.

S programima Dječje kuće, budućim sadržajem zgrade Gradske knjižnice i postavom Palače Šećerane sudionike je upoznao Ivan Šarar, u ime Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade te predstavnici Muzeja grada Rijeke i Gradske knjižnice Rijeka.

Terenski obilazak Odbora za praćenje Operativnog programa Konkurentnost i kohezija

Ivan Šarar u ime Grada Rijeke i Alida Liha Matejiček u ime Europske komisije

Šarar je tom prilikom istaknuo kako se skorim završetkom radova u Art kvartu Benčić završava desetogodišnji ciklus,  započet donošenjem Strategije kulturnog razvitka Grada Rijeke, a nastavljen provođenjem projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.
„Uređenje Art kvarta Benčić predstavlja najveće ulaganje u kulturnu infrastrukturu od osamostaljenja Republike Hrvatske i jedan je od većih projekata financiranih s EU sredstvima,“ kazao je u ime Grada Rijeke Ivan Šarar, naglasivši kako je ulaganje vrijedno oko 50 milijuna eura, s time da se dio odnosi na dva EU projekta, a dio i na ulaganje Grada Rijeke, primjerice za uređenje novog doma Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te uređenje javnih površina.

U ime Europske komisije, Alida Liha Matejiček istaknula je kako Komisija cijeni i prepoznaje uložene napore Grada Rijeke u provedbi EU projekata na području Art kvarta Benčić. Ujedno je izrazila nadu da će ovi projekti, kada u potpunosti budu završeni, biti na koristi ne samo lokalnoj, već i široj zajednici.

Terenski posjet Art kvartu Benčić održava se uoči 19. sjednice Odbora za praćenje Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, koju 27. travnja 2023. godine, u Puli organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj