Ovogodišnje izdanje Ri gastro započinje 5. travnja Tjednom šparoga, koji će se obilježiti u dosada najvećem broju ugostiteljskih objekata, njih čak 26 u Rijeci i okolici. Uvod u Tjedan šparoga bi će tradicionalni Gastro cooking show na Korzu.

U Bistrou Conca d’Oro, jednom od mnogobrojnih ugostiteljskih objekata koji obilježavaju Tjedan šparoga, predstavljena je prva ovogodišnja Ri gastro manifestacija. Na održanoj konferenciji za medije sudjelovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica Turističke zajednice Općine Viškovo Marina Jurić, koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana Babić Tomić te chef Andrej Barbieri.

Tjedan šparoga započeti će 5. travnja Gastro cooking showom na Korzu ispred Turističkog informativnog centra, u 10.30 sati, kada će brojni kuhari predstaviti jela sa šparogama, koja će se moći i kušati. Manifestacija je, kao i uvijek, humanitarnog karaktera, pa će sakupljen novac od prodanih zalogaja, biti doniran Socijalnoj samoposluzi. Zalogaj će koštati 10 kuna.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako je ovim manifestacijama, koje su sa svojim održavanjem započele 2012. godine, pobuđen interes za gastro scenu Rijeke uopće, što predstavlja i velik turistički doprinos.

Na turistički aspekt gastro manifestacija osvrnuo se i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, dodavši kako se nada da će mediteranska kuhinja koja se ovim putem predstavlja, dodatno povećati broj noćenja i turističkih posjeta u Rijeci i okolici.

Ove godine u Tjedan šparoga sa tri restorana uključila se i Općina Viškovo. Direktorica Turističke zajednice Općine Viškovo Marina Jurić pozvala je sve zainteresirane da produže i do Riječkog prstena uživati u brojnim vrhunskim delicijama. Jurić je dodala kako je upravo ova manifestacija izvrstan uvod u predsezonu.

Na konferenciji je sudjelovao i chef Andrej Barbieri, koji je okupljene upoznao sa šparogom kao namirnicom te jelima u koje se ona može uključiti. Dodao je kako ga izuzetno raduje da se šparoga počela pripremati na kreativnije načine.

„Šparoga je namirnica koja je vrlo popularna i predstavlja zrcalo regije u kojoj raste, te se na ovaj način i Rijeka uvrštava na određeno mjesto na gastronomskoj karti Hrvatske“, zaključio je Barbieri.

U 2016. godini Ri gastro dani održat će se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica bit će zvijezda u svojih tjedan dana. Tjedan šparoga održava se od 5. do 12. travnja, a popis ugostiteljskih objekata koji su uključeni može se pronaći ovdje.

Uz bogate ponude u brojnim restoranima, Riječani će imat priliku i sami postati majstori u spravljanju šparoga i ostalih delicija našeg kraja, i to kroz dvije gastro radionice, koje će se održati 5. i 7. travnja, u Stanciji Kovačić i restoranu Ronjgi. Uz radionice za odrasle, u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka, organizira se i radionica za najmlađe. Informacije o radionicama može se pronaći na internet stranici Ri gastro.