Diljem Europe tijekom svibnja održava se manifestacija „Tjedan upoznavanja groblja“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti monumentalnih groblja, njihovih urbanističkih rješenja, arhitektonskih i umjetničkih spomenika, socioloških i povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina. Grad Rijeka i KD Kozala d.o.o. Rijeka po drugi se puta ove godine priključuje ovoj manifestaciji upoznavanjem s najstarijim riječkim gradskim grobljem Kozala.

Program obilježavanja Tjedna upoznavanja groblja Europe započinje u ponedjeljak 30. svibnja svečanim otvaranjem u 18.00 sati ispred odarnica na groblju Kozala, predstavljanjem groblja, glazbenom pratnjom i izlaganjem fotografija najistaknutijih mauzoleja, kapela i grobnih mjesta, te potom edukativnom šetnjom i upoznavanjem s grobljem uz stručno vodstvo.

ASCE – međunarodno udruženje značajnih groblja Europe koje okuplja 179 groblja iz 22 europske zemlje ima za cilj promociju groblja kao fundamentalnog dijela baštine humanosti čovječanstva, podizanje svijesti o važnosti monumentalnih groblja, njihovih urbanističkih rješenja, arhitektonskih i umjetničkih spomenika, socioloških i povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina. Diljem europskih groblja tijekom mjeseca svibnja održava se manifestacija „Tjedan upoznavanja groblja“.

Grad Rijeka i KD KOZALA d.o.o. Rijeka po drugi se puta ove godine priključuje ovoj manifestaciji na kojoj ćemo se prigodnim programom upoznati s najstarijim riječkim gradskim grobljem Kozala. Program obilježavanja „Tjedna upoznavanja groblja Europe“ započinje u ponedjeljak 30. svibnja svečanim otvaranjem u 18,00 sati ispred odarnica na groblju Kozala, predstavljanjem groblja, glazbenom pratnjom i izlaganjem fotografija najistaknutijih mauzoleja, kapela i grobnih mjesta, te potom edukativnom šetnjom i upoznavanje s grobljem uz stručno vodstvo.

Program će se ponoviti i u srijedu 1. lipnja s početkom u 18,00 sati. Ostali dani namijenjeni su individualnom posjetu i obilasku groblja.

KD KOZALA d.o.o. Rijeka upravlja sa osam gradskih groblja, ukupne površine 580.000 m2, od čega se groblje Kozala prostire na 110.000 m2, i ima petnaest grobnih polja. Na riječkim je grobljima do danas sahranjeno oko 154.300 pokojnika, od čega na groblju Kozala 115.300 pokojnika.

Malo je poznato da groblje Kozala kao gradski komunalni objekt posluje od 1.  siječnja 1872. godine, od kada se vodi i prva Knjiga ukopa i jedno je od najstarijih u Europi, odmah iza Beča, Budimpešte i Londona. Upravo zbog svoje vrijednosti Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je 2006. godine groblje Kozala, kao i groblje Trsat, proglasilo zaštićenim kulturno povijesnim cjelinama. Status pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara od 2003. godine imaju mauzoleji Whitehead, Gorup i Manasteriotti.
Od brojnih lijepih i značajnih grobnih mjesta, ovom prilikom izdvojeni su spomenici valorizirani I. kategorijom spomeničke vrijednosti i režima zaštite. Radi se o mauzolejima, kapelama i grobnim mjestima koja su djela poznatih majstora Ivana Rendića, Filiberta Bazzariga, Giacoma Zammatia, Giuseppe Doriga, Giovanni Mayera, Brune Anghebena, Uga Terzolia i drugih. Sve ih odlikuje monumentalnost, pažljivo odabrani simboli s univerzalnom religioznom porukom nade i spokoja.

Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji posljednje su počivalište poznatih Riječana  koji su kroz povijest dali veliki obol izgradnji i razvoju, Rijeke, Sušaka, Hrvatske ali i šire.

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja krije naše najpoznatije groblje. Ovim programom građani Rijeke moći će se podsjetiti na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen. Riječ je o sadržajima koji se također mogu uvrstiti u turističku ponudu s naglaskom na otkrivanje riječke povijesti, spomeničke i umjetničke baštine.

PROGRAM:
Ponedjeljak, 30. svibnja 2016. u 18:00 sati

– svečano otvaranje i predstavljanje groblja Kozala
– glazbena pratnja: Klapa Nevera
– izlaganje fotografija najistaknutijih mauzoleja i kapela
18:30 sati – edukativna šetnja i upoznavanje s grobljem i životopisima najpoznatijih osoba koje su na njemu sahranjene

Srijeda, 1. lipnja 2016. u 18:00 sati

– izlaganje fotografija najistaknutijih mauzoleja i kapela
– glazbena pratnja: Klapa Nevera
18:30 sati – edukativna šetnja i upoznavanje s grobljem i životopisima najpoznatijih osoba koje su na njemu sahranjene

OSTALI DANI
– individualni posjet groblju
– izlaganje fotografija najistaknutijih mauzoleja i kapela