Glavnina programa ovogodišnjeg, osmog izdanja dječjeg festivala Tobogan, koji će trajati od 26. lipnja do 6. srpnja, odvijat će se u prostoru Dječje kuće, a zabavne ferije donose mnoštvo kulturnog i kreativnog sadržaja, prvenstveno namijenjenog onim najmlađima.

Programski fokus festivala i ove su godine kultura i umjetnost, no u nešto širem pogledu, s posebnim naglaskom na suvremene i inovativne prakse. Tobogan je ove godine dio šireg programskog koncepta Ljetne priče iz Benčića s nizom programa i za odrasle koji će se odvijati u Art kvartu Benčić.

Festival Tobogan Art kvart na jedanaest dana preoblikuje u centar dobre zabave i veselja s aktivnostima za sve uzraste, od beba, predškolaraca, školaraca, tinejdžera i roditelja.

Od 2017., kada je održano prvo izdanje festivala, Rijeka je postala bogatija za jedno specifično događanje. U pogledu same ideje nije se puno promijenilo, te naglasak ostaje na pružanju djeci i mladima prilike da vrijeme ispune kvalitetnim i zanimljivim sadržajima, stvaranju mjesta gdje kroz brojne radionice i susrete na zabavan način mogu naučiti nešto novo i zanimljivo.

Tobogan_vizual

Tobogan – aktivne ferije za djecu

Za prijavu na određeni program, potrebno je detaljno pročitati upute u programu i sukladno njima dostaviti potrebne kontakt podatke. Sudjelovanje na većini programa je besplatno, osim kada je izričito navedena potreba za plaćanjem sudjelovanja na radionici ili kupovina ulaznice.

Također, organizatori festivala apeliraju da za aktivnosti i sadržaje na festivalu “Tobogan” roditelji prijavljuju svoju djecu isključivo ako će ona zaista i sudjelovati, a ako se dogodi da je iz bilo kojeg razloga dijete spriječeno sudjelovati, da sva eventualna odustajanja od dolaska na vrijeme jave kako bi se ispražnjeno mjesto ustupilo polaznicima s liste čekanja.

Sve dodatne potrebne informacije mogu se dobiti javljanjem na mail info@djecjakuca.hr.

Za sve one koji ne nađu mjesto ili nisu na središnjim aktivnostima mogu se pridružiti aktivnostima koje će se odvijati u dnevnom boravku Dječje kuće. Tamo će se crtati, bojati izrezane kartone od jaja i šablone Mrkija i Tonke, izrađivati košnice koje će biti postavljene po Dječjoj kući, izrađivat će se pčelice od vune i još brojne druge aktivnosti koje će se odvijati svaki dan trajanja festivala od 18:00 do 20:30 sati.

Velika novost ove godine je niz programa Gradske knjižnice Rijeka namijenjen populaciji 13+, uglavnom onima koji su s Toboganom odrasli, ali su ga prerasli. Kako u novoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka djeluje i odjel za mlade to je logičan razvoj njegovog života.

Programu Tobogana se pridružuju i Centar tehničke kulture Rijeka kao partner sa svojom skupinom STEM aktivnosti te Školska knjiga koja će tijekom Tobogana proslaviti čak 70. rođendan kultnog dječjeg časopisa Modre laste!

Organizatori Tobogana za 2024. godinu su ustanove u kulturi Grada Rijeke koje djeluju u Art kvartu Benčić – Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Muzej grada Rijeke. Podršku programu pružaju volonterke i volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Festival je financijski podržan od strane Grada Rijeke i kroz javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.