U sklopu projekta „Trg svete Barbare djeci“ kojeg Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić provodi u sklopu programa Civilne inicijative, u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, Trg Svete Barbare oplemenjen je novim sadržajima za djecu.

Na Trgu su tako postavljene klupice za čitanje, ormarić sa knjigama i slikovnicama za posudbu ili razmjenu, a postavljene su i vaze s biljem.

Cilj projekta bio je Trg svete Barbare pretvoriti u okupljalište svih generacija, posebno obitelji s djecom te mjesto na kojem će se održavati radionice s djecom na otvorenom, predstavljanja knjiga i slikovnica te ostale aktivnosti koje potiču okupljanje i druženje na otvorenom u gradskoj sredini.

Predstavljanju je, uz voditeljicu projekta Zoricu Radojčić te predsjednicu Udruge „Portić“ Maju Opašić, prisustvovao i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. U programu otvorenja sudjelovala su djeca iz Osnovnih škola Nikola Tesla i Gelsi.

„Ovaj trg dobio je novi sadržaj koji je prije svega namijenjen djeci. Danas ovdje možemo na najbolji način vidjeti što je projekt Europske prijestolnice kulture. To nisu samo velike predstave, spektakularno otvorenje, izuzetne izložbe velikih svjetskih umjetnika, već upravo ovakve inicijative kojima se žele pružiti priliku udrugama, pojedincima te kroz manje projekte da se uključe i daju svoj doprinos gradu i građanima kroz ovu godinu i u godinama koje su pred nama“, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te se zahvalio svima koji su realizirali ovaj projekt.

Na Trgu su postavljene klupice za čitanje, vaze s biljem te ormarić s knjigama i slikovnicama koje djeca mogu posuditi za čitanje ili zamijeniti sa svojim knjigama i slikovnicama koje više ne čitaju. Udruga „Portić“ će također uputiti i javni poziv za donaciju knjiga i slikovnica kako bi se knjižni fond redovito nadopunjavao.

U provedbi projekta, uz članove udruge, kao volonteri sudjelovali su učenici Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci te djelatnici BKS banke. Knjige i slikovnice za ormarić prikupili su građani te članovi Udruge, a ormarić je oslikala riječka umjetnica Mirna Sišul.

Projekt “Trg svete Barbare djeci” realiziran je kroz program Civilne inicijative https://rijeka2020.eu/program/civilne-inicijative/ koji je uz Zeleni val https://rijeka2020.eu/program/zeleni-val/ dio akcije Uključi se tvrtke Rijeka 2020. U sklopu Civilnih inicijativa građani su prijavljivali projekte koji društvenom, umjetničkom i kulturnom akcijom podižu kvalitetu života u gradu.

Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić surađuje s brojnim organizacijama i školama s riječkog područja koje će na Trgu Svete Barbare održavati radionice za djecu, a Udruga Portić će prostor koristiti za svoje aktivnosti na otvorenom i brinuti se o sitnim popravcima i bilju u vazama. Također, Udruga će knjige i slikovnice u ormariću, koje su prikupili građani i volonteri udruge, redovito nadopunjavati.