U petak i subotu, 25. i 26. listopada, u dvorani Centra Zamet održava se 6. smotra pčelarstva Primorsko-goranske županije „Riječki medenjak 2019“.

Cilj manifestacije je promocija pčelarstva, edukacija pčelara i građanstva te predstavljanje i ocjenjivanje kvalitete meda s područja Primorsko-goranske županije i šire.

Smotru pčelarstva otvorio je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske prof.dr.sc Alen Host, a otvorenju je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Grad Rijeka Andrej Poropat.

Svečano otvorenje 6. smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije Riječki medenjak

Smotru je otvorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske prof.dr.sc Alen Host

U sklopu smotre održano je „13. Zlatno ulište 2019“, jedno od najvećih ocjenjivanja kvaliteta meda u Hrvatskoj na kojem su osim iz Hrvatske pristigli i uzorci meda iz inozemstva. Sve nagrađene primjerke meda, čije su ocjenjivanje proveli predstavnici Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, posjetitelji mogu degustirati. Uz degustaciju najboljeg meda, posjetitelji mogu probati i najgori med koji se prezentira na „crnom stolu“.

Osim za dodjelu diploma i plaketa, prvi dan smotre je rezerviran za edukaciju djece i građana o pčelarskim proizvodima i pčelama. Ove godine kroz edukacijski program i video prezentaciju četiri škole naučile su tko su pčele, razliku između pčela i ose, kako se dolazi do meda i kako zaštiti pčelu. Nakon edukacije, djecu su kroz sajam upoznali s pčelinjim proizvodima. Na sajmu pčelarstva, po prvi puta, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede održao se „Medni doručak“, čija je svrha naučiti djecu o zdravoj prehrani. Osim meda poslužene ostale namirnice Hrvatskih farmi (mlijeko, jaje, brašno i ostalo).

Svečano otvorenje 6. smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije Riječki medenjak

Predsjednik Gradskog vijeća Grad Rijeka Andrej Poropat i organizatori

U sklopu sajma postavljena je izložba o starim košnicama i alatima na kojoj posjetitelji mogu saznati više o tome kako se nekad radilo u pčelarstvu, a kako se radi sada.

Subota je rezervirana za stručno predavanje za pčelare i predavanja za građanstvo. Na predavanjima će biti riječ o tehnologiji, načinima i problemima kojima se susrećemo danas u modernom pčelarstvu, promociji kvalitete domaćih proizvoda. Bit će i predavanje o najvećem pčelarskom uspjehu Primorsko-goranske županije „Goranskom medunu“, koji je dobio oznaku zaštićene izvornosti.

Prodajna izložba meda se održava u petak do 19 sati, a u subotu od 9 do 18 sati.

Organizatori su Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije (UPU PGŽ) – Primorsko-goranski pčelarski savez, Hrvatska udruga senzorskih analitičara meda, Biopčela Rijeka, Udruga proizvođača meduna Vrbovsko, Udruga proizvođača meda od kadulje Omišalj te pčelarska društva iz Krka, Matulja, Raba, Crikvenice, Općine Vinodolske, Novog Vinodolskog, Čabra i Kastva.

Više o ovom događaju na facebook stranici Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije i službenoj stranici Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije