Podizanjem olimpijske zastave u sportskom Centru Zamet započeo je Hrvatski olimpijski dan, nacionalna manifestacija koja za cilj ima potaknuti građane svih dobnih skupina na aktivno bavljenje sportom.

U programu manifestacije sudjelovalo je 27 sportskih klubova te je predstavljen 21 sport – Automobilizam, Kendo, Odbojka, Veslanje, Streličarstvo, Rukomet, Gimnastika, Sinkronizirano plivanje, Plivanje, Skokovi u vodu, Judo, Atletika, Karate, Wushu, Taekvvondo, Nogomet, Tenis, Skijanje, Stolni tenis, Boćanje, Streljaštvo.

Svoje aktivnosti predstavili su Autoklub Ri autosport, Kendo klub Rijeka, Odbojkaški savez PGŽ, Odbojkaški klub Zamet, Veslački klub Jadran Rijeka, Streličarski klub Rijeka, Rukometni klub Zamet, Ženski rukometni klub Zamet, Gimnastički klub Vita, Klub sinkroniziranog plivanja „Primorje Aqua Maris”, Klub skokova u vodu „Primorje 2010″, Judo klub Rijeka, Judo klub Kvarner, Atletski klub Kvarner, PK Primorje Rijeka, Riječki karate savez, Karate klub Champion, Karate klub Delta, Wushu klub Rijeka, Taekwondo klub „Velebit”, HNK Rijeka, Teniski klub Kvarner, Ski klub Rijeka, Stolnoteniski klub Rijeka, Boćarski savez PGŽ i Streljački klub Rječina.

Svečanom otvorenju Hrvatskog olimpijskog dana prisustvovao je i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski.

Podizanje olimpijske zastave - Centar Zamet Hrvatski olimpijski dan (

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i Dorotea Pešić Bukovac

„Sport je važan segment u razvoju svakoga djeteta. Bavljenje sportom, dobro je za zdravlje, rast i razvoj, ali i za druženje i stjecanje socijalnih vještina.  I to je danas naš najvažniji cilj, pokazati koliko je važno da djeca i mladi našega grada, odaberu sport, kao dio života. Rijeka je grad sporta, grad velikih sportskih imena, a posebno raduje što među hrvatskim olimpijcima ima velik broj Riječana. Koliko smo ponosni na to, govori i činjenica da im je Grad Rijeka, posvetio upravo ovaj trg na kojem se danas nalazimo“, rekao je Palčevski i dodao kako olimpijske vrijednosti, prijateljstvo, timski duh i zajedništvo trebaju uvijek biti vrijednosti kojima se u životu vodimo.

Također, u manifestaciju se uključila i Policijska uprava na čijem su se informativnom pultu mogli uzeti promotivni bedževi i letci protiv vršnjačkog nasilja, zlouporabe droge kao i letci o važnosti fair play navijanja na sportskim događanjima.

Podizanje olimpijske zastave - Centar Zamet Hrvatski olimpijski dan Osim promocije sporta, manifestacija promiče i olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Programom se jednako potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice i udruge, škole i učilišta, vrtići, jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i drugi. Simbol proslave olimpizma ove tradicionalne manifestacije je bijela majica kao „zastava prijateljstva”.

Hrvatski olimpijski dan održava se u organizaciji Riječkog sportskog saveza i Zajednice sportova Primorsko-goranske županije.