U Exportu na riječkoj Delti otvorena je izložba karnevalskih kostima dječjih karnevalskih grupa riječkih osnovnih škola, tradicijskih maski Europe i dosadašnjih plakata Riječkog karnevala pod zajedničkim nazivom „Maske prije maskica“.

Otvorena u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, izložba predstavlja svojevrsni hommage tradicionalnom međunarodnom Riječkom karnevalu, koji se ove godine u poznatom i omiljenom obliku nije mogao održati.

Otvorenje izložbe Maske prije maskica

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović

Izložba je otvorena na radost svih ljubitelja maškara i tradicijskih pusnih običaja, pri čemu su se okupljenima obratili direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera Mrakovčić, autor tradicijskih maski Europe Nikola Vrančić Kolja i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović.

Izložba „Maske prije maskica“, podsjetimo, uključuje više od 50 karnevalskih kostima dječjih karnevalskih grupa riječkih osnovnih škola Pećine, Nikola Tesla, Eugen Kumičić, Kozala, Kantrida, Centar, Zamet, Vežica i Pehlin, koje su tijekom ranijih godina sudjelovale na dječjoj povorci Riječkog karnevala.

Također, izložene su i atraktivne figure tradicijskih maski Europe, čiji su autori i kreatori Nikola Vrančić Kolja i Marina Vrančić. Njihova kolekcija sastoji se od 90 unikatnih figura odjevenih u autentičnu opravu zvončara iz čak 22 zemlje: od Kanarskih otoka preko Ukrajine, Grčke, Finske do Škotske, a svaka je lutka ručni rad u koji je uloženo jako puno vremena, truda i ljubavi.

Otvorenje izložbe Maske prije maskica

Izložba u Export Drvu

Izložbu „Maske prije maskica“ dopunjuju i plakati prošlih Riječkih karnevala iz arhive Turističke zajednice grada Rijeke, koji će kod posjetitelja zasigurno evocirati uspomene na najdraže, peto riječko godišnje doba iz vremena prije pandemije.

Ulaz na izložbu „Maske prije maskica“ koja u Exportu ostaje otvorena do 28. veljače 2021.g. je besplatan, a radno vrijeme je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati te subotom i nedjeljom između 11.00 i 20.00 sati.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemiloških mjera i preporuka. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.