U Gradskom kazalištu lutaka svečano je postavljena komunikacijska ploča za djecu s komunikacijskim i jezično-govornim teškoćama uz prateću društvenu priču dostupnu putem QR koda o pravilima ponašanja u kulturnim ustanovama.

Riječ je o projektu „Inkluzivni program rane intervencije za djecu iz spektra autizma“ financiranim od strane Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke, kojeg provodi Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka u partnerstvu s Centrom za autizam Rijeka i u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka. Gradsko kazalište lutaka u Rijeci ističe svoju predanost socijalnoj osjetljivosti, postajući prva kulturno-umjetnička ustanova u Rijeci koja prepoznaje važnost programa te će u svom atriju implementirati komunikacijsku ploču, čime se jasno pokazuje posvećenost povezivanju sa zajednicom.

Komunikacijska ploča u Gradskom kazalištu lutaka

Sa svečanosti otvaranja komunikacijske ploče u Gradskom kazalištu lutaka

Pored individualnog edukacijsko-rehabilitacijskog rada s djecom iz spektra autizma i njihovim obiteljima, glavni cilj projekta je i društvena inkluzija te podrška ranjivim skupinama u Gradu Rijeci putem implementacije komunikacijskih alata u javne prostore i zajedničkih aktivnosti djece tipičnog razvoja i djece iz spektra autizma. Na ovaj način podiže se razina komunikacijskih i svakodnevnih vještina djece, potiče se uporaba alata za potpomognutu komunikaciju te njihova integracija u javne prostore.

Komunikacijska ploča u Gradskom kazalištu lutaka

Komunikacijska ploča u Gradskom kazalištu lutaka

Inače, rano uključivanje obitelji i djece u program rane intervencije ključno je za stjecanje adekvatnih znanja i vještina koje će omogućiti djetetu suradnju s vršnjacima i uključivanje u redovne vrtićke skupine, pripremajući ih za inkluziju u školske programe.

Svečanom otvaranju ploče prisustvovale su tajnica Udruge za skrb autističnih osoba Nevia Krupljanin, pedagoginja Centra za autizam Ivanka Raukar Pejić i voditeljica promidžbe i marketinga Kazališta Ana Sušić, dok su uz pomoć učenika Karla i Leona edukacijska rehabilitatorica Tihana Grotić i profesorica likovne umjetnosti Smiljana Frlan iz Centra pokazale kako se ploča koristi, u prvom redu kako se pristojno ponaša u kazalištu. Ploča bi mogla poslužiti i za one malo starije posjetitelje kazališta, jer govori o tome da prije početka predstave treba isključiti mobitel, sjesti na svoje mjesto, ne pričati i po mogućnosti ne jesti za vrijeme predstave.

Nevia Krupljanin, predstavnica Udruge, napomenula je da, pored individualnog edukacijsko-rehabilitacijskog rada s djecom iz spektra autizma i njihovim obiteljima, glavni cilj projekta je društvena inkluzija te podrška ranjivim skupinama putem implementacije komunikacijskih alata u javne prostore i zajedničkih aktivnosti djece tipičnog razvoja i djece iz spektra autizma. Pedagoginja Ivanka Raukar Pejić objasnila je da je rano uključivanje obitelji i djece u program rane intervencije ključno za stjecanje adekvatnih znanja i vještina koje će omogućiti djetetu suradnju s vršnjacima i uključivanje u redovne vrtićke skupine, pripremajući ih za inkluziju u školske programe.

Komunikacijska ploča u Gradskom kazalištu lutaka

Putem QR koda dostupna prateća društvenu priču o pravilima ponašanja u kulturnim ustanovama

U sklopu svečanosti djeca su imala priliku pogledati predstavu Gradskog kazališta lutaka „Koka kokone“.
„Kroz zajedničke aktivnosti djece iz spektra autizma i djece tipičnog razvoja u Gradskom kazalištu lutaka, nastojimo izgraditi inkluzivnije društvo, poticati sudjelovanje djece iz spektra autizma u lokalnim i društvenim aktivnostima te promicati razumijevanje njihovih specifičnosti među vršnjacima i njihovim obiteljima“, ističu u Udruzi za skrb autističnih osoba Rijeka.

(foto: Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka)