U HGK Županijskoj komori Rijeka održana je svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK ŽK Rijeka na kojoj su dodijeljene plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima u kategoriji najboljih velikih, srednjih i malih trgovačkih društva u Primorsko-goranskoj županiji u 2022. godini, te plaketa Zlatna kuna za životno djelo.

U kategoriji za najbolje malo trgovačko društvo plaketu Zlatna kuna dobio je NAVIELEKTRO d.o.o. Kraljevica, a nagradu je preuzeo osnivač tvrtke i direktor Danijel Kolar.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava, plaketom Zlatna kuna nagrađen je TRANSAGENT RAIL d.o.o. Rijeka, a plaketu je preuzeo Boris Rosanda, član uprave.

Dodjela nagrade Zlatna kuna

Barbara Olenik Staničić i Mile Pavlić

U kategoriji velikih trgovačkih društava plaketu, Zlatna kuna dobilo je trgovačko društvo BRODOGRADILIŠTE VIKTOR LENAC, a plaketu je preuzela članica Uprave i glavna izvršna direktorica Sandra Uzelac.

Nagradu za životno djelo HGK ŽK Rijeka ove je godine dodijelila prof.dr.sc. Mili Pavliću koji se zahvalio u ime svih nagrađenih na priznanjima.

Uzvanicima se uvodno obratila v.d. predsjednika HGK ŽK Rijeka Barbara Olenik Staničić koja se osvrnula na prethodno strateško razdoblje u kojem je Hrvatska gospodarska komora provođenjem digitalne transformacije te razvojem vlastitih digitalnih alata i usluga realizirala većinu zadanih ciljeva.
„Dodatni izazov u novoj strateškoj perspektivi odnosi se na reorganizaciju poslovanja s ciljem realizacije prihoda od komercijalnih aktivnosti koje će biti konkurentne na tržištu. Obzirom da je HGK predvodnik u podršci poduzećima diljem Hrvatske i osnovna funkcija joj je da bude dobra platforma za bilo koji oblik udruživanja, glavni strateški ciljevi usmjereni su na razvoj i rast gospodarstva te internacionalizaciju poslovanja članica HGK, konkurentno poslovno okruženje, održivost, inovativnost, zelena tranzicija i digitalna transformacija poslovanja članica te jačanje članstva i usluga za članice HGK. Primorsko-goranska županija, u odnosu na druge županije, na četvrtom je mjestu po broju poduzetnika, broju zaposlenih, ukupnim prihodima, neto dobiti, ali i gubitku razdoblja, dok je na petom mjestu prema dobiti razdoblja“, istaknula je Olenik Staničić i čestitala u ime HGK ŽK Rijeka i osobno svim dobitnicima, kao i svim nominiranim trgovačkim društvima te im poželjela uspješnu poslovnu godinu.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je stanje u gospodarstvu tijekom 2022. godine bilo vrlo dinamično, ali kako je ostvaren rast prihoda, dobiti, uvoza i izvoza, kako je rastao broj radnih mjesta, kao i broj obrta i poduzetnika.
„I poduzetnici i jedinice lokalne samouprave posluju u vrlo dinamičnom i izazovnom vremenu, inflacija se odrazila na sve nas i na nama je da pronađemo najbolje moguće rješenje kako se nositi s danom situacijom. Veseli me da je Rijeka u Hrvatskoj trenutno najveće gradilište, u tijeku su brojni projekti realizirani zahvaljujući i sredstvima EU fondova. Riječ je o projektima u cestovnu, željezničku i lučku infrastrukturu, projektima koje provode naša komunalna društva, završavaju se radovi u art kvartu. Takva ulaganja u infrastrukturu daju i poduzetnicima temelje za rast i razvoj. Spomenuo bih i kako je trenutno u tijeku natječaj Grada Rijeke za dodjelu subvencija poduzetnicima, vrijedan više od 420.000 eura čime potičemo njihove poslovne procese. Kroz tu je mjeru do sada poduzetnicima dodijeljen iznos od oko 3 milijuna eura“, rekao je gradonačelnik i čestitao ovogodišnjim dobitnicima Zlatne kune.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula te članovi Gospodarskog vijeća ŽK Rijeka i brojni drugi gosti.