U suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti iz Zagreba, u riječkom MMSU otvorena je monografska izložba „Secundum minimum“ jednog od najpoznatijih hrvatskih i riječkih likovnih umjetnika Joška Eterovića.

Nakon gotovo dvadeset godina i izložbe „Od Prekinute linije do Mutacija 1970. – 2006.“, Joško Eterović se vraća u MMSU izložbom „Secundum minimum“, koja premijerno predstavlja novi istoimeni ciklus Eterovićevih slika nastalih između 2019. i 2024. godine.

„Secundum minimum“ označava Eterovićev povratak estetici minimalizma i optičke umjetnosti pa uz recentne slike, a u svrhu njihove kontekstualizacije u njegovom bogatom opusu, izložba u uvodnom dijelu postava predstavlja i radove kojima je periodično iskazivao inklinaciju reduktivnom stvaralačkom principu.

Kompozicije su fokusirane na interakciju elementarnih geometrijskih oblika poput krugova ili elipsi i dinamizirane sofisticiranim međutonovima komplementarnih boja. Slikarski koncept naglašava utjecaj i nasljeđe optičke umjetnosti sveden na minimalističku interakciju tri elementa: boju, liniju i oblik.

Izlozba Joska Eterovica „Secundum minimum“

Izložba Joška Eterovića „Secundum minimum“

Izložbu su otvorili kustos izložbe, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba Branko Franceschi, ravnateljica riječkog MMSU-a Branka Benčić i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo kako ova izložba predstavlja izvanrednu priliku da zaronimo u bogatstvo Eterovićevog stvaralaštva, u njegovu estetiku, ali i u njegovu interpretaciju svijeta koji nas okružuje. „Drago mi je da je ova izložba otvorena u našem gradu, u kvartu kulture, na lokaciji koja polako, ali sigurno, baš kao što je to i zamišljeno, postaje novi, prošireni centar grada. U čitavoj paleti kreativnosti i različitosti, važno je ostaviti svoj trag, a Joško Eterović je to doista uspio. Spojivši kreativnost i iskustvo sa svježim i nadahnutim talentom, obogatio je našu umjetničku scenu, a svojim radovima je i Rijeci poklonio djelić sebe i na tome mu zahvaljujem i čestitam“, rekao je Filipović prilikom otvorenja izložbe.

Izlozba Joska Eterovica „Secundum minimum“

Jošk Eterović

Joško Eterović (Split, 1943.) proveo je djetinjstvo u Pučišćima na otoku Braču gdje se zarana upoznao s ljepotom kameno-klesarske tradicije koja je na njega ostavila snažan dojam i utjecala na formiranje njegova umjetničkoga rada. Od 1957. živi u Rijeci, a 1969. odlazi u Zagreb na studij ekonomije. Potreba za umjetničkim izražavanjem ne jenjava pa te godine odlazi u Pariz. Nedugo nakon dolaska, 1970. u Galerie de Beaune održava prvu samostalnu izložbu geometrijske apstrakcije, a postignuti uspjeh omogućava mu i rad u filmovima Jeana Pierra Mockyja i Richarda Balduccia. U međuvremenu sudjeluje na nekoliko izložbi gdje ga je prepoznala europska i svjetska kritika: u Galerie Daniel Gervis te na prva dva Salon international d’art Contemporain (FIAC).

Umjetnički rad Joška Eterovića povezuje mediteransku hedonističku prirodu s gradbenim i geometrijskim načelima, monokromiju s kolorizmom, organsko s anorganskim, slikarske i plastičke kvalitete. Djela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim zbirkama.

Živi i radi u Zagrebu, Rijeci, Povljima i Parizu.

Izložba „Secundum minimum“ realizira se sredstvima Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije.