Zaostala mina iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u riječkoj luci, bit će ove nedjelje, 19.3.2023. izmještena s morskog dna i neutralizirana.

Ukoliko dođe do pogoršanja vremenskih uvjeta akcija će biti odgođena, no prema trenutno dostupnim podacima, očekuje se da će vrijeme u nedjelju biti pogodno za provođenje izmještanja i neutralizacije zaostale mine.

Početak, kao i kraj same akcije izmještanja mine i njezine neutralizacije, bit će obilježen sirenama početka opasnosti, odnosno prestanka opasnosti. Cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.

Karta zone neutralzacija mine

Karta zone neutralzacija mine

U smislu sigurnosti organizacije ove akcije izmještanja i neutralizacije mine, područje uz riječku luku podijeljeno je na crvenu i žutu zonu.

Kako je ranije najavljeno, zbog sigurnosti građana, evakuirat će se stanari koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti – odnosno „crvenoj zoni“.

Ta zona obuhvaća sljedeće ulice i kućne brojeve:

 • Adamićeva ulica – kućni brojevi  1, 3, 5, 7 i 13
 • Demetrova  ulica – kućni broj 16
 • Ulica Ignazia Henckea – kućni broj 1,
 • Ulica Ivana Zajca – kućni brojevi 7, 20 i 24
 • Krešimirova ulica – kućni broj 1
 • Ulica Riva – kućni brojevi 4, 20 i 22
 • Ulica Riva Boduli – kućni brojevi  3, 5 i 7
 • Splitska ulica – kućni broj 2
 • Trpimirova ulica – kućni brojevi  3 i 5
 • Uljarska ulica – kućni brojevi 2 i 4
 • Ulica Vatroslava Lisinskog – kućni brojevi 2, 4, 6 i 8
 • Verdijeva ulica – kućni brojevi 6, 8 i 17
 • Zagrebačka ulica – kućni brojevi 16, 18, 19, 19A i 21
 • Zanonova ulica – kućni broj 1
 • Žabica – kućni brojevi 2 i 5

U navedenoj zoni, od subote 18.3., u 22 sata do nedjelje 19.3., kasno poslijepodne odnosno navečer, kada akcija neutralizacije bude završena, provest će se potpuna evakuacija koja, uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. Stoga se pozivaju svi subjekti u navedenoj zoni da u predviđenom vremenu ne planiraju rad.

Press najava izmještanje i neutralizacija mine iz riječke luke

Akcija neutralizacije bombe održat će se u nedjelju

Za stanare s navedenih lokacija koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja, organizirat će se boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti.
Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, odnosno odlasku u osiguran smještaj, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitetski prijevoz ukoliko se radi o nepokretnim osobama.

Ujedno se pozivaju svi stanare navedene zone, koji procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti, da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail stozer.cz@rijeka.hr, kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti.

Za stanare koji ne mogu vlastitim prijevozom doći do Dvorane mladosti, organizirat će se prijevoz Autotrolejevim autobusima. Autobus će krenuti s autobusne stanice na Žabici u smjeru Trsata u subotu, u 21 sat, uz zaustavljanje i ukrcavanje putnika i na stanici kod HNK Ivana pl. Zajca.

U zoni koja obuhvaća navedene ulice, ali i šire područje, bit će onemogućen i sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet. Područje se zatvara za sav cestovni promet u subotu u 22 sata, uključujući i dostavna vozila.

Cestovni promet u gradu, odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Za tzv. “žutu zonu” izdaje se preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. “Žuta zona” obuhvaća zonu omeđenu ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.

Press najava izmještanje i neutralizacija mine iz riječke luke

Hinko Mance, Marko Filipović i Goran Gašpert

Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja same akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama je  najbolje otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti. Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u “žutoj zoni” da u navedenom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.

U tzv. “žutoj zoni” dežurne službe izlazit će na teren samo u slučaju hitnih intervencija o čemu će se procjena donijeti prilikom samog eventualnog poziva građana.

Više o samom postupku izmještanja i neutralizacije mine medije su obavijestili riječki gradonačelnik Marko Filipović, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance, glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave primorsko-goranske Goran Gašpert, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa i lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.

Gradonačelnik Filipović prvenstveno je apelirao na građane da poštuju ograničenja i pravila koja će biti na snazi tijekom subote, u večernjim satima i tijekom nedjelje, dok se akcija ne provede kraju.

„Nema potrebe za dizanjem panike, angažirani su svi potrebni stručnjaci i sve potrebne službe kako bi se ova akcija provela, a prilikom donošenja svih potrebnih mjera prvenstveno se vodilo računa o sigurnosti građana. Jasno mi je da građanima nije drago što se i na taj jedan dan moraju izmjestiti iz svojih domova, kao i to što će određeni broj gospodarskih subjekata morati biti zatvoren i što će biti prekinut promet u centru grada, ali to je naprosto bio nužan potez zbog opće sigurnosti svih građana. Ovo nije prva mina zaostala iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena na području Rijeke i sve do sada su uspješno neutralizirane i nije bilo nikakvih problema i siguran sam da će i ovoga puta to biti slučaj“, rekao je Filipović.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance također je istaknuo kako su stručnjaci Ministarstva unutarnjih poslova pripremili detaljan plan akcije kako bi se ona izvela na najsigurniji mogući način, kako za građane tako i za imovinu.

„Mina je tu već dugi niz godina, nije postavljena da bi napravila dobro nego zlo i svaka manipulacija njome je rizik i upravo iz tog razloga smo poduzeli sve preventivne mjere i aktivnosti nužne kako bi se akcija privela kraju na najsigurniji mogući način. Cilj nam je akciju što prije završiti kako bi se život u centru grada normalizirao“, rekao je Mance i također apelirao prema građanima da poštuju pravila ponašanja u crvenoj i žutoj zoni te kako će tijekom trajanja akcije obavještavati medije o tijeku operacije kako bi informacije pravovremeno stigle do građana.

DEŽURNE LJEKARNE I AMBULANTE

Dežurna ljekarna bit će ljekarna Jadran u Osječkoj bb u sklopu zdravstvene stanice preko puta INA – ine benzinske crpke.

Bit će izmještene u dežurne ambulante iz Cambiereve ulice i to na sljedeće lokacije:

 • Ordinacija opće medicine na lokaciju Franje Čandeka 6a, u ordinaciju dr. Ane Kilvajn (lokacija Zavoda za hitnu medicinu na Podmurvicama)
 • Ordinacija pedijatrije na lokaciju Franje Čandeka 6a, u ordinaciju dr. lnes Vuletić (lokacija Zavoda za hitnu medicinu na Podmurvicama)
 • Stomatološka dežurna ambulanta na adresu Park Nikole Hosta 5, u ordinaciju dr. Marine Smojver (ispod Guvernerove palače).

ŽELJEZNIČKI PROMET

Od 18. ožujka od 22:00 sata, do 19. ožujka do 17:00 sati (odnosno do završetka akcije) za sav promet bit će zatvoren kolodvor Rijeka i šire područje oko kolodvora. Organizacija prihvata putnika bit će sljedeća:

 • Autobusna linija Rijeka – Lupoglav – Rijeka: početak i završetak putovanja bit će na autobusnom ugibalištu kod lnterspara na Krnjevu, Liburnijska ulica 1. počevši od dolaska zadnje linije autobusa 18.03.2023. godine pa do završetka, odnosno normaliziranja prometa kroz grad
 • 19. ožujka svi vlakovi za Rijeku i iz Rijeke u smjeru Ogulina/Zagreba prometuju od/do kolodvora Sušak Pećine
 • 19. ožujka međunarodni vlakovi 481/482 i 483/480 prometuju od/do kolodvora Opatija Matulji
 • 19. ožujka putnička blagajna na kolodvoru Rijeka bit će zatvorena. Prijevozne karte ispostavljat će službene osobe u vlaku/autobusu bez naplate tarifnog dodatka

AUTOBUSNI PROMET

Autobusni kolodvor Žabica privremeno će se preseliti na autobusni terminal na Delti.

Kretanje autobusa gradskog prijevoza

Smjer zapad – istok

Autobusi na linijama koje se kreću trasom Mlaka – Centar – Piramida, mijenjat će smjer redovnog kretanja na raskrižju Zvonimirove ulice i Ulice Vinka Benca na način da će iz smjera zapada skrenuti lijevo u Ulicu Vinka Benca te će nastaviti kretanje ulicama F. Čandeka, Vukovarska, V. C. Emina, F. la Guardia, Pomerio, Žrtava fašizma do raskrižja s Ulicom Fiumara te u nastavku ravno preko mosta Ulicom Rade Šupića i Šetalištem A. K. Miošića, odnosno linija 8 skreće lijevo prema Titovom trgu i dalje nastavlja redovnom trasom.

Smjer sjever – Jug

Autobusi koji dolaze iz smjera Škurinja mijenjat će smjer kretanja redovnom trasom na raskrižju ulica 1. maja i V. C. Emina (kod Elektroprimorja), na način da će skrenuti lijevo u smjeru Ulice F. la Guardia te nastaviti prometovanje ulicama F. la Guardia, Pomerio, Žrtava fašizma do raskrižja Fiumara, gdje produžavaju ravno preko mosta te se Ulicom Rade Šupića, Strossmayerovom, Titovim trgom, sjevernim mostom i Ulicom Školjić vraćaju prema Grohovčevoj ulici i na sjeverni koridor preko kojeg se kod zgrade Elektroprimorja Rijeka uključuju na redovnu trasu.

Autobusi koji dolaze iz smjera Kozale, mijenjati će redovitu trasu na raskrižju ulica Fiumara – Žrtava fašizma na način da prometovanje nastavljaju ravno preko mosta te se ulicama Rade Šupića, Strossmayerovom, Titovim trgom, sjevernim mostom, Ulicom Školjić i Grohovčevom ulicom vraćaju na sjeverni koridor preko kojeg se kod zgrade Elektroprimorja Rijeka uključuju na redovnu trasu.

Smjer istok – zapad

Autobusi koji dolaze iz smjera Trsata, Vežice i Pećina mijenjat će redovnu trasu kretanja na raskrižju Strossmayerove ulice i Titovog trga na način da će prometovati preko sjevernog mosta i ulicama I. Grohovca, Žrtava fašizma, Pomerio, F. la Guardia i V. C. Emina, Vukovarska gdje će autobusi u smjeru Kantride i Zameta nastaviti kretanje Ulicom F. Čandeka, Vinka Benca do raskrižja sa Zvonimirovom ulicom gdje će skrenuti desno i uključiti se na redovnu trasu kretanja. Autobusi koji prometuju u smjeru Turnića, Gornjeg Zameta i Turkova nastavljaju kretanje Vukovarskom ulicom i dalje prema gradskim naseljima smještenim na sjeverozapadnom dijelu grada.

Stajališta gradskih autobusnih linija

Autobusi koji prometuju na linijama javnog gradskog  prijevoza zaustavljati će se na svim stajalištima obilježenim duž trasa na kojima prometuju. Za autobuse na svim linijama organizirat će se privremeno autobusna stajalište u Ulici Rade Šupića (ugibalište na mostu – spomenik).

Kretanje autobusa prigradskog prijevoza

Autobusi koji dolaze iz smjera Kostrene, Drage i Grobnika usmjeravaju se na Titovom trgu preko sjevernog mosta, duž ulice Školjić, ravno preko Titovog trga, do Fiumare gdje skreću lijevo u Ulicu Rade Šupića, Šetalištem Andrije Kačića Miošića do D404. Kretanje će nastaviti cestom D404 u smjeru zapada i dalje Cindrićevom ulicom do terminala prigradskog prometa Delta.

U odlasku s autobusnog terminala „Delta”, autobusi će se kretati redovnim trasama kretanja.

Autobusi koji dolaze iz smjera Opatije i Zameta skreću na raskrižju Zvonimirove ulice i Ulice Vinka Benca na način da će iz smjera zapada skrenuti lijevo u Ulicu Vinka Benca te će nastaviti kretanje ulicama F. Čandeka, Vukovarska, V. C. Emina, F. la Guardia, Pomerio, Žrtava fašizma do raskrižja s Ulicom Fiumara te u nastavku ravno preko mosta Ulicom Rade Šupića i Šetalištem A. K. Miošića. Kretanje će nastaviti cestom D404 u smjeru zapada te dalje Cindrićevom ulicom do terminala prigradskog prometa Delta.

U odlasku s terminala prigradskog prometa Delta autobusi za sve smjerove će se kretati Cindrićevom ulicom i dalje u smjeru istoka ulicama Šetalište 13. divizije ili Kumičićeva, odnosno Ulicom Milana Smokvine Tvrdog, Strossmayerovom ulicom i dalje Ulicom Franje Račkog postojećim trasama, odnosno Ulicom Školjić duž sjevernog koridora i dalje postojećim trasama.

Stajališta prigradskih autobusnih linija

Ukrcaj odnosno iskrcaj putnika za sve autobuse prigradskih linija obavljati će se na terminalu prigradskog prometa Delta, a autobusi će tijekom prometovanja koristiti autobusna stajališta označena na sjevernom prometnom koridoru.

Za linije koje dolaze iz pravca Pehlina i ostalih koje dolaze iz smjera zapada privremeno se uvode autobusna stajališta u Ulici F. la Guardije.

AUTO TAKSI STAJALIŠTA

U vrijeme zabrane prometa taksi vozila neće biti u mogućnosti pristupiti taxi stajalištu na Jelačićevom Trgu, taxi stajalištu na Putničkom terminalu i taxi stajalištu na Žabici te će u to vrijeme predmetna taxi stajališta biti van funkcije. Taksi stajališta će se privremeno premjestiti u Ulicu Žrtava fašizma (kod OŠ N. Tesla) i na Titov trg (ispred zgrade Grada Rijeke).

ZABRANA PARKIRANJA

 Za vrijeme provođenja akcije zabrana parkiranja će se uvesti na slijedećim javnim parkiralištima i prometnicama počevši od subote u 19 sati:

 • Krešimirova ulica (ex. Graciani), Putnička obala, Žabica (HŽ Žabica), Zanonova ulica, Splitska ulica, Zadarska ulica, Ulici Riva Riva Boduli, Ulici lvana Zajca, Verdijeva ulica, Zagrebačka ulica i Demetrova ulica.

Parkirališta Delta, Grobnička riva i Brajdica ostaju u redovnoj funkciji.

Vozila koja u vrijeme zabrane zateknu na navedenim lokacijama, premjestit će se specijalnim vozilom „PAUK”.

LUČKI PROMET I ZRAČNI PROMET

U subotu, 18.3., u 18 sati, u organizaciji Lučke kapetanije Rijeka putem radio oglasa, i uz nadzor plovila Lučke kapetanije Rijeka, zatvara se Riječki zaljev.

U nedjelju, 19.3., na snazi će biti i zabrana zone letova (NO-FLY zona) iznad riječke luke što se posebno odnosi na bespilotne letjelice dronove.

KBC RIJEKA 

Jedan od tri lokaliteta KBC Rijeka – lokalitet Rijeka, nalazi se manjim dijelom u crvenoj (zgrada Ravnateljstva, zgrada Klinike za dentalnu medicinu, praonica rublja i prostori ljekarne), a većim u žutoj zoni.

KBC Rijeka prilagodit će internom procedurom rad svojih klinika, zavoda, kliničkih zavoda i službi privremenim okolnostima i sukladno uputama Stožera CZ Grada Rijeke.

KBC Rijeka je u potpunosti isplanirao sve preventivne mjere za djelatnike i bolesnike te osigurao funkcioniranje, kontinuitet i dostupnost zdravstvene zaštite u svim segmentima i lokalitetima tijekom planirane akcije. Također, KBC Rijeka je izvršio pripremne radnje u slučaju potrebe za dodatnim angažmanom te je u ovom segmentu izradio detaljan plan organizacije i djelovanja, kao i osigurao primjerene materijalne, prostorne i kadrovske kapacitete dominantno na lokalitetu Sušak.

Na lokalitetu Rijeka KBC-a Rijeka promet unutar bolničkog kruga odvijat će se prema redovnom režimu, samo je dolazak do rampe glavnog ulaza, umjesto iz Cambierijeve ulice, u nedjelju omogućen smjerom iz Tesline ulice, sukladno dogovoru s Rijeka plusom. Ulaz na Potpinjol iz Vukovarske bit će otvoren.

Posjete su za nedjelju, 19. ožujka 2023. zabranjene na oba lokaliteta KBC-a, zbog organizacijskih prilagodbi bolničkog sustava mjerama zaštite, a sukladnih uputama. Na vidljivim mjestima u bolničkim zgradama bit će prethodno istaknute i adekvatne i jasne obavijesti o iznimnom nedopuštanju posjeta dana 19. ožujka 2023., nedjelja.

Pozivaju se svi građani da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu, pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka.

Za sve građane koji imaju upite vezane uz organizaciju boravka, ponašanja i rada u “crvenoj” odnosno “žutoj” zoni, do kraja akcije 20.3. otvoren je telefon Stožera civilne zaštite: 051 209 473, svakodnevno od 8-16 sati

Ukoliko vremenske prilike u nedjelju 19.3. budu nepovoljne za provedbu akcije, postupak će se odgoditi za nedjelju, 26.3.2023.

Neutralizacija zaostale mine iz Drugog svjetskog rata – karta zona