Prostor Umjetničkog paviljona Juraj Šporer u Opatiji od 2. lipnja do 10. listopada 2021. domaćin je izložbe grafičkih ostvarenja Pabla Picassa i Joana Miróa.

Izložba je danas otvorena za javnost, a svečanom programu održanom jučer prisustvovali su i dosadašnji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i dosadašnji zamjenik gradonačelnika i budući gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Pablo Picasso i Joan Miró jedni su od najvećih i najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća koji su rodnu Španjolsku vinuli u sam vrh kulturne scene. Početkom dvadesetih godina 20. stoljeća upoznali su se u “glavnom gradu umjetnosti”, Parizu i postali veliki prijatelji. Upravo je iz tog razloga atraktivna izložba koja će okupiti njihove originalne radove iz privatnih kolekcija nazvana “Picasso i Miró: Prijateljstvo sloboda”.

U Opatiji otvorena izložba radova Picassa i MiroaPreko 100 originalnih litografija, bakroreza, drvoreza, gravura, akvatinti, pochoir-a i nekolicine keramika progovara o neizbježnosti i ljepoti zajedništva, povezanosti, hrabrosti, bliskosti i duhovnoj prijekosti prijateljstva. Kroz okrutnost vremena i nestalnost povijesnih okolnosti, sjedinjenost u duhu, prijateljevanje u stvaralaštvu, istost pogleda prema slobodi i jednakost u ekspresiji autentičnosti, združuju katalonske divove u pothvatu za oslobođenjem od nemilih životnih datosti i socijalnih nametnutosti. Otuđenost, usamljenost, sputanost izričaja, izbjeglištvo, duhovna praznina i materijalna oskudica, teme nikad bliže kulturnom promatraču nego danas, povezuju ih u borbi za otkrivanjem unutarnjih puteva izbavljenja.

Postav obuhvaća grafičke uratke od 50-ih do 80-ih godina 20 st. Predstavljeni su radovi iz Picassovih serija Eluardova mapa, Flora i Fauna s Antibesa i Dupla flauta uz pregršt individualnih radova kako istoimenog autora tako i slikarskog genija Joana Miróa. Motivi koji okupiraju autore i čulni ambijent kojeg potiho grade inspirirani su zadivljenošću majkom Španjolskom, fascinacijom starim majstorima i primitivnim kulturama, ogorčenošću ratom zatrovanih sudbina i očajom diktature totalitarizama.

U Opatiji otvorena izložba radova Picassa i MiroaNačeti revolucionarnim znanstvenim spoznajama fizike 20.st. i probuđeni genijalnošću Freudovih spoznaja, prijatelji odgovaraju ponizno – predanim stvaralaštvom. Neustrašivo otkrivaju nove mogućnosti bivanja i invencije samih sebe, posežu za dotad nepoznatim razinama stvarnosti, razmišljaju u terminima koji nadilaze utabane obrasce racionalnog prosuđivanja, želeći samo jedno – oslobođenost čovjeka od društvenih limitiranosti. U zajedništvu neumorne potrage za slobodom, oni grade istinsko prijateljstvo – prijateljstvo sloboda 20 st.

Pod pokroviteljstvom Turističke Zajednice Opatija izložbeni projekt rezultat je partnerske suradnje Festivala Opatija, IPL Arta, Visconti Fine Art Gallery i Rebel Kolektiva. Radno vrijeme je svakim danom od 10.00h do 22.00h a cijene ulaznica iznose 100 kn za odrasle.

(foto: Facebook Festivala Opatija)