U Osnovnoj školi Pećine u četvrtak, 20. rujna 2018. otvoren je Odjel za djecu oštećena vida koja dolaze jednom do dva puta tjedno. Ovdje imaju priliku dodatno uvježbavati vještinu čitanja i pisanja na Brailleovom pismu, razvijati neoštećena osjetila, njegovati i koristiti preostali korisni vid, ukoliko se radi o slabovidnoj djeci.

Za trenutno 17 polaznika osnovnoškolske dobi iz cijele županije uređena je senzorna soba koja opremom stimulira ona osjetila važna u terapijskom radu s djecom oštećena vida. Na podnim i zidnim klavijaturama djeca mogu vježbati motoriku i snalaženje u prostoru, osjetilo dodira stimuliraju taktilne ploče, dok su za slabovidnu djecu, odnosno djecu s ostatkom vida, nabavljene različite lampe i cijevi s mjehurićima koje mijenjaju boje i stimuliraju vid.
Soba je izgrađena i opremljena sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji u organizaciji Udruge Riječko srce i Kanala RI te uz podršku niza institucija i brojnih pojedinaca. Za uređenje sobe prikupljeno je više od 100.000 kuna.
Zahvalu svima koji su na bilo koji način sudjelovali u humanitarnoj akciji uputili su ravnateljica OŠ Pećine Jasna Vukonić-Žunić i gradonačelnik Vojko Obersnel. Ravnateljica je posebno istaknula učenicu OŠ Pećine Klaudiju Jugović i Adrianu Katić, učenicu Prve sušačke hrvatske gimnazije, nekadašnju učenicu ove škole.
Ravnateljica je zahvalnice za organizaciju uručila predsjedniku Udruge Riječko srce Daliboru Horvatu, novinarki Kanala Ri Lidiji Šušak, fotografu Nikoli Kurtiju i Miroslavu Vrankiću, direktoru tvrtke E-glas, koja je izvela radove na opremanju sobe, predstavnicima Primorsko-goranske županije te riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu.
(M.M.)