Prošle subote, u paku Mlaka održana je javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, pod motom „Ne prestajemo se igrati zato što ostarimo; ostarimo zato što se prestanemo igrati“.

Povodom obilježavanja u parku Mlaka okupile su se tri generacije – djedovi, bake, mame, tate, unuci i unuke, koji su zajednički sudjelovali u brojnim tjelesnim aktivnostima te zajedničkim igrama.

Za početak su se svi sudionici dobro razgibali, a nakon toga je uslijedila prezentacija vježbi koje se provode u sklopu projekta „Vježbanjem i pravilnom prehranom protiv dijabetesa i bolesti koštanog deficita“. Naime, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci od 2006. godine uz potporu Grada Rijeke organizira vježbanje pod stručnim vodstvom za žene starije od 50 godina koje pate od osteoporoze, osteopenije ili šećerne bolesti. Vježbanje se provodi u prostorijama nekoliko mjesnih odbora na području Rijeke.

Međunarodni dan starijih osoba u parku Mlaka

U međugeneracijskom obilježavanju sudjelovali su i oni najmlađi

Nakon vježbi, organizirane su štafetne igre: nošenje krumpira u žlici, prenošenje lopte iznad glave i provlačenje lopte ispod nogu te slalom između oznaka. Na kraju su svi imali mogućnost slobodnog druženja u parku (badminton, frizbi, igre s loptom i na spravama itd.). Prisutni su proveli zanimljivo prijepodne u međugeneracijskoj igri, druženju i zabavi te su na kraju svima uručene zahvalnice i pokloni.

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba u parku Mlaka organizirao je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u suradnji s Gradom Rijekom, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci te Maticom umirovljenika grada Rijeke, a s ciljem poticanja i promocije zdravog načina života. Aktivnosti su provedene u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Grada Rijeke.