Sveučilište u Rijeci, Centar za industrijsku baštinu i Centar za napredne studije jugoistočne Europe, u sklopu projekta Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine organizirali su 28. i 29. studenog edukacijski program za djelatnike u turizmu.

Sveučilište u Rijeci je uz Grad Rijeku i Turističku zajednicu grada Rijeke partner u trogodišnjem projektu obnove Palače Šećerane u kompleksu Benčić i školskog broda Galeb, čije će prostore po obnovi korisititi Muzej grada Rijeke. Projekt također uključuje znanstveno-istraživačke aktivnosti te stvaranje šetnice riječke industrijske i maritimne baštine.
Edukacija se fokusirala na upoznavanje djelatnika u turizmu s budućom Rutom industrijske i maritimne baštine, objektima u procesu prenamjene te temama povezanim s industrijskom baštinom grada Rijeke u kontekstu stvaranja jedinstvenog kulturno-turističkog proizvoda koji doprinosi prepoznatljivosti, posjećenosti i razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ovogodišnja edukacija za djelatnike u turizmu prva je u nizu. Sljedeća je planirana za 2019. godinu.
Prvog je dana programa održana edukativna šetnja po točkama buduće šetnice koja se izrađuje u sklopu Projekta, uz stručno vodstvo Ivane Golob Mihić (UNIRI CIB) i Velida Đekića (Muzej grada Rijeke), dok su drugog dana održana predavanja u prostorima RiHuba. Ovom je prilikom pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke g. Ivan Šarar upoznao djelatnike u turizmu s razvojem Projekta i budućim planovima u sklopu obnove dvaju zaštićenih spomenika kulture.

Voditelj marketinga Turističke zajednice grada Rijeke,  Dominik Damiš govorio je o prezentaciji turističkih proizvoda na području Rijeke i šire te novitetima koji se planiraju za 2019. i 2020. godinu, a koji uvelike mogu pomoći turističkim vodičima u njihovom radu. Dr. sc. Zrinka Zadel, s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održala je izlaganje pod nazivom Industrijska baština – od resursa do konkurentnog turističkog proizvoda, s relevantnim europskim i svjetskim primjerima korištenja industrijske baštine u svrhu turizma.
Kristina Pandža iz Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci predstavila je rad centara u provedbi Projekta te pozvala na suradnju turističkih djelatnika i Centra za industrijsku baštinu na polju edukacije o kulturnoj i industrijskoj baštini grada. Predavanjem o Riječkom trgovačkom društvu i Palači Šećera ravnatelj Muzeja grada Rijeke mr.sc. Ervin Dubrović zatvorio je prvu u nizu edukacija za djelatnike u turizmu.
Odaziv na edukaciju bio je velik, kao i interes za teme u području kulture i gradske planove za nadolazeću 2019. i 2020. godinu.

Edukacija djelatnika u turizmu dio je programskih aktivnosti Sveučilišta u Rijeci, partnera u provedbi projekta Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za provedbu spomenutog projekta osigurano je 68.891.606,18 kuna bespovratnih sredstava dok njegova ukupna vrijednost iznosi 81.339.442,05 kuna.

Europski fond za regionalni razvoj

Skip to content