U Centru tehničke kulture je održano proglašenje najboljih s 23. državnog natjecanja brodomaketara te svečano otvorenje 12. hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2018“.

Apsolutno najbolja maketa broda je maketa HMN Pegasus, koja je ocijenjena s 98 od 100 mogućih bodova. Izradio ju je prošlogodišnji pobjednik, nagrađivani maketar Roland Vlahović, čije su makete osvojile suce ovogodišnjeg natjecanja Mladena Mitića, Krešimira Šurinu (glavni sudac) i Branka Vekarića koji su mu dodijelili ukupno šest medalja.

Još je dvije zlatne osvojio za makete kutera HMS Alert  i ratnog broda Scharnhorsta te tri srebrne medalje za sljedeće makete: ratni brod HMS Warspite, jedrenjak L’Amarante i putnički brod RMS Titanic. Vinko Balas s kontejnerskim brodoma Sušak osvojio je srebro. Broncu su osvojili Vladimir Glavočić s maketom pasare, Toni Kursar s trabakulom Sv. Ivan  i Đanino Butković s leutom Siciliano.

Nakon cijelog niza godine na ovogodišnje natjecanje je prijavljeno šest radova maketara u dobi do 15 godina, te su oni ocijenjeni u posebnoj kategoriji Junior. Leon Josip Njirić osvojio je zlato, Lovro Prkoča srebro, a Niko Đerep broncu.

Pročelnica Vera Begić-Blečić s nagrađenim maketarima

Pročelnica Vera Begić-Blečić s nagrađenim maketarima

Hrvatska ocjenska izložbu maketa brodova „Rijeka 2018“

12. Hrvatska ocjenska izložbu maketa brodova „Rijeka 2018“ može se razgledati sve do četvrtka, 7. lipnja, u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, na adresi Školjić 6. Osim natjecateljskih maketa, u CTK Rijeka mogu se vidjeti i makete koje su bile izvan konkurencije, radovi djece polaznika riječkih vrtića, makete mladih polaznika modelarske škole Udruge Nave Dumins, učenika Tehničke škole Rijeka te fotografsku izložbu Danijela Frke „Olupine Sjevernog Jadrana“.

Od ove godine izložba je uklopljena u program Festivala Fiumare – Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije, te je pripremljen bogat popratni program. Danijel Frka, renomirani ronioc, istraživač i umjetnik u srijedu, 30. svibnja, u 16:30 u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka predavanjem će popratiti izložbu slika i fotografija „Olupine Sjevernog Jadrana“. U istom će prostoru u ponedjeljak, 4. lipnja biti održano predavanje „Brodomaketarstvo – tehnika i umjetnost“. Kao dokaz da i maketarstvo prati suvremena tehnološka dostignuća i tehnike, Ranko Puž, predavač 3D dizajna, će u utorak, 5. lipnja, održati predavanje „Oživljavanje baštine – barka naših nonića“, i izložiti proces izrade i animacije modela primorske barke, lovranskog guca. Isti dan, u 18:00 sati, slijedi predavanje o brodomaketarstvu u sustavu natjecanja, na kojem će posjetitelji od iskusnih brodomaketara dobiti uvid u natjecateljsko brodomaketarstvo.

Osim predavanja, održat će se radionice izrade maketa brodova od papira za polaznike dječjih vrtića. Učenici osnovnih škola moći će na štandu u Verdijevoj ulici, kao i u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, iz izrezanih dijelova izraditi maketu primorske barke. Učenici srednjih škola učit će na računalu izrađivati 3D modele elemenata brodova, od kojih će najbolji biti isprintani na 3D printeru.

Otvaranje izložbe maketa brodova Rijeka 2018

Otvaranje izložbe maketa brodova Rijeka 2018

Nagrada publike i tombola

Posjetitelji izložbe mogu glasovati za tri makete, kojima mogu dodijeliti 10, 15 i 20 bodova. Po završetku izložbe bodovi se zbrajaju te se dodjeljuje „Nagrada publike“ s pripadajućim zlatnim, srebrnim i brončanim odličjem. Kupnjom plakata ili kataloga izložbe posjetitelji sudjeluju u nagradnoj tomboli.

Izložba će biti otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Na praznik Tijelova, 31. svibnja, je zatvorena.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, uz suorganizaciju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Izložba se odvija uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović. Izložbu su financijski poduprli Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a sponzorirali Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Izdavačka kuća Dušević & Kršovnik i Grad Kastav.

Skip to content