U parku kod Dvorane kulture „Joga u svakodnevnom životu“ na Pećinama prezentacijama vježbi joge te zajedničkim vježbanjem stotinjak vježbača obilježen je Međunarodni dan joge.

Obilježavanje je organizirala Udruga „Joga u svakodnevnom životu“ Rijeka, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj te Grada Rijeke u okviru projekta „Rijeka – zdravi grad“.

Vježbače su pozdravili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, voditelj projekta Rijeka – zdravi grad Jadran Mandekić te Maja Stošić u ime Udruge „Joga u svakodnevnom životu“.

Međunarodni dan joge 2023

Jadran Mandekić, Marko Filipović i Maja Stošić

Datum 21. lipnja od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda proglašen Međunarodnim danom joge uz rekordnu potporu od čak 177 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatska.

Obilježavanjem Međunarodnog dana joge grad Rijeka se pridružila velikom broju gradova u Hrvatskoj i svijetu koji su zajedničkim vježbanjem joge otvorenim za sve, proslavili ovaj dan.

„Riječ ‘joga’ potječe iz sanskrta i znači povezati, sjediniti. Vježbe joge imaju cjelovit učinak, jer uravnotežuju tijelo, um, svijest i dušu. Na taj način joga pomaže u svladavanju svakodnevnih zadataka, teškoća i briga, postizanju višeg stupnja razumijevanja sebe, smisla života te konačno u razvijanju osobnog odnosa prema kreaciji. Živjeti u skladu sa samim sobom i sa svojom okolinom želja je svakog čovjeka. U današnje smo vrijeme u mnogim područjima života suočeni sa sve većim fizičkim i psihičkim zahtjevima. Zbog toga sve više ljudi pati od tjelesnih i psihičkih napetosti kao što su stres, nervoza, nesanica, kao i od jednostranoga tjelesnog opterećenja i posljedica nedostatnoga kretanja. Stoga upravo u današnje vrijeme veliku vrijednost imaju metode i tehnike za poboljšanje zdravlja te postizanje tjelesnog, mentalnog i duševnog sklada“, poručuju iz Udruge „Joga u svakodnevnom životu“.

U Rijeci se po sustavu Joga u svakodnevnom životu joga vježba već više od 30 godina, a tisuće građana Rijeke i okolice upoznalo je blagodati vježbi joge.

Vrijedno je spomenuti da udruga „Joga u svakodnevnom životu“ Rijeka već desetu godinu zaredom sudjeluje u projektu „Rijeka-zdravi grad“ besplatnim vježbama za osobe starije od 50 godina i studente.

Također, već sedmu godinu zaredom je svojim projektom Vježbajmo „Jogu u svakodnevnom životu“ za zdravi grad uključena u programe zdravstvene zaštite Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života.

Udruga „Joga u svakodnevnom životu“ Rijeka je tijekom 2021. i 2022. Inicirala te provodila program pod nazivom „Škola zdravog disanja“, odnosno program jednostavnih vježbi joga-disanja namijenjen prvenstveno pacijentima s respiratornim i drugim tegobama koji su preboljeli COVID-19. Ovaj program provodio se u okviru projekta „Rijeka-zdravi grad“, uz podršku i partnerstvo KBC-a Rijeka, Koordinacije bolesnika i udruge bolesnika te Grada Rijeke.

(foto: Udruga „Joga u svakodnevnom životu“)