U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan je simpozij o zelenoj gradnji – Green Talks na temu “Energetska obnova zgrada i nZEB (Zgrade gotovo nulte potrošnje energije)”.

Riječki Green Talks, kojeg je u suradnji s partnerima organizirao Hrvatski savjet za zelenu gradnju, obuhvatio je prije svega predstavljanje nZEB regulative, odnosno Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada, koja predstavnicima javnog sektora postavlja obvezu da od 2019. godine sve zgrade javne namjene moraju biti izgrađene po principu gotovo nulte energije, dok obveza energetske obnove za sve ostale po nZEB principima na snagu stupa početkom 2021. godine. Također, na simpoziju je bilo riječi o financiranju energetske obnove zgrada kroz EU, o čemu su govorili predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, dok su predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorili o iskustvima u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu.

Rijeka najuspješniji grad u Hrvatskoj u energetskoj obnovi zgrada

Rijeka najuspješniji grad u Hrvatskoj u energetskoj obnovi zgrada

Edukativne radionice održane su uz podršku Grada Rijeke, inače člana Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, u čije ime je sudionike Green Talksa pozdravio Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke, najuspješnijeg grada u energetskoj obnovi zgrada u Hrvatskoj.

„Grad Rijeka snažno se zalaže za ekološki održiv razvoj pa tako sve svoje projekte planira uzimajući u obzir i energetsku učinkovitost. Slijedom toga, svi novi objekti koje gradi Grad Rijeka visoko su energetski učinkoviti, a već tri godine provodimo projekt energetske obnove objekata u vlasništvu Grada, prvenstveno zgrada osnovnih škola i vrtića, za što su povučena i značajna sredstva iz EU fondova. Dio zgrada već je obnovljen, dio je u tijeku, a dio tek predstoji. Riječ je obnovi čak 21 objekta odnosno investiciji “teškoj” oko 100 milijuna kuna od čega se gotovo 49 milijuna kuna odnosi na bespovratna sredstva. Iste ciljeve prepoznali su i građani Rijeke što pokazuje najveći broj obnova višestambenih zgrada – od ukupno obnovljene 141 zgrade na području PGŽ-a, čak 91 se nalazi u Rijeci. Od 596 odobrenih prijava na području cijele Hrvatske u 2017. godini do sada je 123 ugovora potpisano za višestambene zgrade na području grada Rijeke,“ kazao je dogradonačelnik Filipović.

Glavna tema simpozija prilagodba nZEB regulativi

Glavna tema simpozija prilagodba nZEB regulativi

Predsjednik Društva arhitekata Rijeka Gordan Resan istaknuo je da se prilikom radova na obnovi mijenjaju pročelja zgrada, čime se bitno utječe na vizuru grada, prije svega na arhitektonske autorske radove arhitekata koji su djelovali u prošlom vremenu. Ističući da se radi o tome kojoj se ne pridaje dovoljno važnosti, naglasio je kako bi za očuvanje arhitektonskih značajki zgrada bilo poželjno da investitori kontaktiraju izvornog autora zgrade.

Tajana Jukić Neznanović iz Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke održala je prezentaciju na temu „Energetska obnova objekata grada Rijeke“, ističući kako se projektirane uštede toplinske energije, jer će se stvarne uštede znati tek nakon tri godine korištenja objekata, procjenjuju na visokih 67%.

Grad Rijeka već treću godinu provodi energetsku obnova zgrada uz potporu fondova EU

Grad Rijeka već treću godinu provodi energetsku obnova zgrada uz potporu fondova EU

U sklopu simpozija održan je i okrugli stol na temu „Obnova zgrada u gradu Rijeci i okolici, Rijeka grad kulture – prilika za arhitekturu“, na kojem su sudjelovali pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca, Danijela Knez iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Jasmina Smokvina iz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; Sanda Hunjak Čargonja iz Regionalne energetske agencije Kvarner, Mirta Klaričić iz Riječke razvojne agencije Porin, uz moderiranje Gordana Resana, predsjednika Društva arhitekata Rijeka. Glavne teme okruglog stola bile su programi sufinanciranja rekonstrukcije u svrhu energetske obnove te kako riješiti probleme koji se pojavljuju u praksi.

Edukativne i promotivne prezentacije održale su tvrtke Velux Hrvatska, Fibran Nord, Tece, Gealan i Mapei Croatia.

Simpozij se održao uz podršku Grada Rijeke, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatske udruge energetskih certifikatora, Društva arhitekata Rijeka, Hrvatske komore arhitekata, REA-e Kvarner i Riječke razvojne agencije Porin.

Svrha edukativnih radionica Green Talks je educirati i informirati opću i stručnu javnost o zelenoj gradnji, energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju, njenim principima kao i mogućnostima uštede, očuvanja okoliša, upravljanja prirodnim resursima poput vode, šuma, obnovljivih izvora energije i slično, a sve u svrhu implementacije istih na buduće projekte.