U četvrtak i petak, 24. i 25. listopada, na Gatu Karoline Riječke održava se sedmo izdanje Festivala tehničke kulture.

U sklopu putujućeg festivala u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture predstavlja se cjelokupna djelatnost nacionalnih saveza tehničke kulture, s ciljem promocije tehničke kulture te poticanja djece i mladih na bavljenje tehničkim radom.

Oba dana manifestacije posjetitelji  mogu od 10 do 18 sati posjetiti festivalski šator te sudjelovati u praktičnim radionicama, demonstracijama, prezentacijama, predavanjima i izložbama uz stručne mentore iz cijele Hrvatske i predstavnike sedamnaest nacionalnih saveza.

Otvorenje Festivala Tehničke kulture

Festival Tehničke Kulture najavio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat na Botelu Marina

„Tehnička kultura u našem je gradu vrlo je dinamična i ambiciozna zajednica udruga  i pojedinaca tehnička kultura okuplja veliki broj djece i mladih te mnogo znalaca i entuzijasta. Veseli činjenica da broj učenika koji sudjeluju u programima tehničke kulture iz godine u godinu raste i time opravdava napore kako mentora tako i lokalne zajednice za  punu podršku ovakvim projektima i programima. Znanost i nove tehnologije danas su jedan od najvažnijih pravaca razvojnog puta Rijeke i nema sumnje da će nove generacije mladih i stručnih ljudi na tom razvojnom putu našega grada, ostaviti svoj neizbrisiv trag“, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat na otvorenju Festivala tehničke kulture u botelu Marina.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka Đordano Bucci kazao je kako djeca kroz radionice nadopunjavaju znanja i vještine stečena u obrazovnom sustavu, istaknuvši kako bi tehnička kultura trebala biti više zastupljena u školskom programu.

„Tražit ćemo od Ministarstva znanosti i obrazovanja da se tehnička kultura vrati u škole, odnosno da se kroz izvannastave aktivnosti nadoknadimo što u školskom programu nedostaje“, kazao je predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić. Ukazao je na primjer Austrije, gdje je tehnička kultura zastupljena dva puta tjedno od prvog do osmog razreda, dok učenici u Hrvatskoj sat tehničke kulture imaju jednom tjedno od 5. do 8. razreda. Govoreći o važnosti Rijeke u tehničkoj kulturi, istaknuo je kako se u Upravnom odboru HZTK-a nalazi dvoje predstavnika Zajednice tehničke kulture Rijeka.

Na otvaranju su govorili i predsjednik Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije Dorijan Božićević te pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić.

Na festivalu se predstavljaju discipline modelarstva, elektronike, automatike, raketnog modelarstva, informatike, robotike, radiokomunikacije i orijentacije, astronomije, automodelarstva, brodomaketarstva, aviomodelarstva, jedriličarskog modelarstva, fotografije, filmskog i video stvaralaštva, učeničkog zadrugarstva, inovatorstva, ronjenja i podvodne fotografije te kajakaštva s fokusom na gradnju čamaca.

Zainteresirani se mogu okušati i u upravljanju dronovima, automodelima, jedrilicama i robotima, a festivalu će se pridružiti i brojni učenici osnovnih i srednjih škola iz Rijeke i PGŽ-a.

Festival tehničke kulture 2019. organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Grad Rijeka, uz potporu Primorsko-goranske županije.