Potpisan je ugovor između Grada Rijeke i Tvrtke ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba, koja će raditi na rekonstrukciji Ciglene zgrade kompleksa Benčić u Rijeci i njenom preoblikovanju u Dječju kuću, prvu takve vrste u Hrvatskoj.

Europski fond za regionalni razvoj

Ovo je četvrti infrastrukturni objekt projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture koji uskoro kreće u obnovu i bit će otvoren tijekom 2020. U prethodnom razdoblju završen je riječki  Muzej moderne i suvremene umjetnosti u svojoj prvoj fazi, potom Ri Hub u Grohovčevoj ulici u Rijeci, a prije godinu dana započeli su radovi na obnovi riječke Palače šećerane u koju će po završetku obnove useliti Muzej Grada Rijeke.

Gradonačelnik Rijeke naglasio je kako ovaj projekt „pokazuje sinergiju, zajedništvo i isprepletenost ideja“ budući da na osmišljavanju sadržaja buduće Dječje kuće zajednički rade čak četiri riječke kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti – te udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić i dr. Inače, riječka Dječja kuća prva je takva kuća koja nastaje u Hrvatskoj, a najbliža kuća slične namjene nalazi se u Ljubljani (Hiša otrok in umetnosti).

 

Ugovor su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i član Uprave tvrtke ING-GRAD Srđan Jončić

Ugovor su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i član Uprave tvrtke ING-GRAD Srđan Jončić

Rekonstrukcija će stajati 41,7 milijuna kn, a ugovor su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i član Uprave tvrtke ING-GRAD d.o.o. Srđan Jončić. Tvrtka ING-GRAD izabrana je na javnom natječaju, a do sada su već izveli niz radova na sanaciji i restauraciji spomeničke i kulturne baštine u svim dijelovima Hrvatske. Ovom se riječkom projektu posebno vesele jer, kako je naveo član uprave Jončić: „Velika nam je čast i velik nam je izazov raditi na zgradi koja će cijelim svojim sadržajem biti namijenjena djeci i to u najboljem i najkreativnijem smislu“.

Radovi na rekonstrukciji Ciglene zgrade u Dječju kuću započet će po okončanju natječajnog postupka za izbor nadzora nad izvođenjem radova.

U ime svih ustanova i udruga uključenih u stvaranje Dječje kuće o budućim programima govorio je Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka, koji je u prvom redu podsjetio kako, iako još uvijek ne fizički ne postoji, Dječja kuća realizira se kroz niz postojećih projekata.
„Dječja kuća sadržajno već postoji – projekti Tobogan Brickzine, Tjedan dobre dječje kuće, kao i svi nebrojeni projekti u sklopu EPK projekta, a vezani uz Dječju kuću, već simboliziraju ono što će  se u njoj odvijati. No u jednom zajedničkom fizičkom prostoru programi će porasti, nastat će novi pristup i dodatna produkcijska vrijednost iz svega toga što radimo, spojit će se svijet knjige, filma, kazališta, pripovijedanja i video igara u jedan kreativni đumbus,“ kazao je Benić.

Sadržaj Dječje kuće bit će namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina, a radno vrijeme kuće bit će – cjelodnevno. Kako je naglašeno na današnjem potpisivanju ugovora, kultura u Dječjoj kući seže puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita – kulturu u Dječjoj kući djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju. U tom smislu, izrada animiranih filmova u filmskom studiju, izrada video reportaža, stvaranje muzike u glazbenom studiju, igranje video igri na velikom platnu projekcijske dvorane, izrada video igara, dizajn proizvoda i njihovo printanje putem 3D printera, pripovjedno kazalište u malom amfiteatru na krovu kuće, „slatko“ interaktivno kazalište za bebe, izrada lutki, „senzorno“ kazalište za djecu s posebnim naglaskom na radu s djecom s poteškoćama u razvoju, posebno prilagođene filmske projekcije za djecu s poteškoćama u razvoju, svakodnevne projekcije filmova za djecu, igraonica u knjižnici… samo su neke od planiranih aktivnosti koje će za djecu, ali i njihove roditelje, okupiti i ponuditi riječka Dječja kuća, po svojoj izgradnji i opremanju.

Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja, odnosno u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka. Rijeci je za projekt uređenja Dječje kuće i Gradske knjižnice dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Presjek zgrade buduće Dječje kuće

Presjek zgrade buduće Dječje kuće – vizualizacija arh. Saša Randić

Zemlja čudesa na tri kata s ludim krovom

Riječku Dječju kuću projektirao je riječki arhitekt Saša Randić.

Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao prostran slobodan dnevni boravak sa foteljama za sjedenje, odmor i druženje. U tom će se prizemnom dijelu nalaziti i garderoba, te sanitarne prostorije, ali i kafe snack bar kao prostor za pretpostavljeni boravak roditelja koji će se moći međusobno družiti uz kavu. U središtu zgrade je lift, a sa bočnih strana su stubišta koja vode na gornje katove. Ovaj ulazni prostrani dnevni boravak imat će gumirani pod u obliku crno-bijelog šahovskog polja.

Kroz prvi i drugi kat u jednoj polovici zgrade smještena je višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom. Dvorana će osim sobe za projektor i tehniku imati i sobu za opremu i smještaj simultanih prevoditelja potrebnih kod održavanja međunarodnih konferencija ili predavanja stranih predavača i sl.

U dvorani su inače planirane svakodnevne projekcije filmova za djecu, gledanje prijenosa igranja popularnih video igara s You tube-a kao aktivnost izuzetno popularna u spomenutoj uzrasnoj dobi, a postoji mogućnost izvođenja i kazališnih programa i to ne samo onih namijenjenih djeci, nego i onih koje će djeca sama stvarati u lutkarskim dramskim radionicama. Dvorana će služiti i gledanju filmova koje će djeca sama stvarati te projekcijama filmova prilagođenima djeci s teškoćama u razvoju.

Na prvom katu se uz dvoranu nalazi njen svojevrsni atrij, prostor za druženje odnosno izložbeni prostor koji je mostom povezan sa zgradom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Festival Tobogan jedan od programa koji će s uređenjem Dječje kuće rasti

Festival Tobogan jedan od programa koji će s uređenjem Dječje kuće rasti

Na drugom katu, također uz dvoranu, nalaze se radioničke prostorije s većim brojem računala, te filmski i glazbeni studio, a programski sadržaji koje će nuditi ovdje planirane radionice tiču se opismenjavanja djece 21. stoljeća, rođene u svijet digitalne tehnologije koji se razvija toliko brzo da aktivan život u njemu postaje poseban izazov.

Na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel Gradske knjižnice Rijeka za djecu, koji će time useliti u dvostruko veću kvadraturu i s novim prostornim mogućnostima otvoriti neke posve nove sadržaje za svoje male članove.

I konačno, na krovu Dječje kuće, nalaze se zatvoreni prostori namijenjeni također radioničkom radu. Oni imaju potencijal okupljanja i roditelja i djece u zajedničkim kreativnim procesima. Na krovu se nalazi i natkriveni otvoreni prostor, namijenjen za susrete i druženja koji obuhvaća i mali krovni amfiteatar u kojem će se događati pričanje priča s glumcima kao pripovjedačima, lutkama kao likovima i djecom kao aktivnim sudionicima, tzv. pripovjedno kazalište. Prostor je prikladan i za mnoge druge aktivnosti poput večeri poezije ili pak književnih susreta i sl. Također, na krovu kuće nalazi se i prostor za radionice na otvorenom, te vanjsko platno namijenjeno video projekcijama na otvorenom.

Ciglena građevina i budući građevinski radovi

Ciglena zgrada se nalazi između T- građevine (buduće Gradske knjižnice) i H – građevine (Muzeja moderne i suvremene umjetnosti) kompleksa Benčić, a na razini prvog i trećeg kata mostovima je fizički povezana sa zgradom MMSU-a. Iako ima pješačke pristupe sa svih strana, glavni ulaz u Dječju kuću bit će na sjeverozapadnoj strani zgrade.

Dimenzije Ciglene zgrade u tlocrtu su 36,85 x 16,30 m. Njena visina je 15,30 m.

Puna opeka od koje su izgrađeni zidovi vidljiva je na fasadi i zgradi daje prepoznatljiv izgled zbog kojeg je i dobila ime – Ciglena zgrada. Ovi masivni fasadni zidovi od opeke, čine njenu glavnu strukturu kao i poprečni zid u sredini prostora uz kojeg se vežu vertikale stubišta i dizala te raster lijevanih željeznih stupova i čeličnih greda koji nosi međukatne konstrukcije.

Pri rekonstrukciji Ciglene zgrade u Dječju kuću, primarno će se ukloniti sve osim četiri vanjska zida, a dio originalnih lijevanih željeznih stupova i gredi koristit će se i u novom rasporedu. Vanjski zidovi, koji se zadržavaju, temelje se na postojećim temeljima.

T-zgrada i Dječja kuća

T-zgrada i Dječja kuća – vizualizacija arh. Saša Randić

Unutarnja površina zgrade na kojoj će biti novi zidovi i stupovi, temelji se na novoj armiranobetonskoj ploči debljine 50 cm. S vanjske strane postojećih temelja napravit će se novi trakasti temelj širine 50 cm i visine 100 cm, koji se spaja sa novom armiranobetonskom pločom unutar objekta. Postojeći vanjski zidani zidovi ojačavaju se dobetoniranjem iznutra i služe nosivosti zgrade. Kroz prizemlje do krova (terase) predviđaju se novi armiranobetonski zidovi. Postojeći i novi zidovi služe i za prijenos horizontalnih sila uslijed potresa i vjetra. Međukatne konstrukcije su ploče od čeličnih profila i armiranobetonske ploče. Na dijelu krova bit će terasa s izlazima te s natkrivenim i otvorenim prostorom.  Projektom će se zadržati pročelje zgrade, te se planira obnova fasade i žbuke prema izvornom sastavu i pigmentu. Prozori će biti zamijenjeni replikama izvornih željeznih prozora, izvorne debljine prozorskih okvira i stakla, dok će se s unutarnje strane postaviti staklo s izolacijskim svojstvima.

Unutrašnjost zgrade oblikovat će se kao „kuća u kući“, „čarobna kutija“ umetnuta u postojeću “ciglenu” zgradu. Svaki od katova do kojih se uspinje bočnim stubištima ili pak liftom nose svoju posebnu priču, posebne sadržaje i svaki se kat predstavlja kao jedinstvena programska čarolija.

Posebnu zanimljivost prostoru daje tzv. svjetlarnik, široki stožac koji se proteže kroz cijelu zgradu po visini, sa više staklenih otvora na sebi. Na vrhu, budući da izlazi na krov, kroz njega ulazi svjetlost i raspršuje se zgradom kroz spomenute staklene otvore.

Inače, ciglena zgrada izgrađena je krajem 19. stoljeća kao dio tadašnje Kraljevske ugarske tvornice duhana na mjestu dviju starijih građevina. Prema prikazu kompleksa iz 1875. godine na mjestu današnje Ciglene zgrade bile su dvije manje građevine, od kojih je jedna bila mlin na potoku Brajdi. Izvorno je mostovima bila povezana sa H zgradom na južnoj strani i danas srušenom građevinom sa sjeveroistočne strane. Nakon drugog svjetskog rata ciglena zgrada postaje dio novoosnovane tvornice brodskih strojeva “Rikard Benčić”. Propašću tvornice, 90-ih godina 20. stoljeća građevina je napuštena. Njena arhitektonsko-povijesna vrijednost leži u tome što predstavlja primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije skladišnih građevina.