U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je promocija prve taktilne slikovnice namijenjene slijepoj i slabovidnoj djeci pod nazivom “Palica sv. Nikole”. Riječ je o prvom hrvatskom izdanju taktilne slikovnice nastale u tehnologiji 3D tiska potpomognuo inovativnim rješenjima za djecu oštećena vida.

Slikovnicu je izdala Osnovna škola Pećine, u sklopu koje djeluje Odjel za dodatnu defektološku pomoć za učenike oštećena vida te Prva dječja knjižnica za djecu oštećena vida. Naime, riječki model inkluzije radi po načelu tzv. punktova, pri čemu je Osnovna škola Pećine punkt za podršku djeci oštećena vida koji pohađaju redovne osnovne škole u cijeloj županiji, odnosno za djecu predškolske dobi iz cijele županije. Kako je kazala ravnateljica Jasna Vuković-Žunič, slikovnica je nastala prema književnom predlošku Ivane Brlić-Mažuranić, a u sklopu dvogodišnjeg projekta posvećenog ovoj velikoj dječjoj književnici, ujedno doprinosa škole projektu Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Izradu slikovnice i cjelokupni projekt podržao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Josip Šore, Sven Maričić i Jasna Vuković-Žunič

Josip Šore, Sven Maričić i Jasna Vuković-Žunič

Voditelj ovog hvalevrijednog projekta je doc. dr. sc. Sven Maričić sa suradnicima Josipom Šorom i tvrtkom 3DREAMS. Maričić, koji je prije nekoliko godina prvi u Hrvatskoj počeo s primjenom 3D printera u kirurgiji, tako je s ovim projektom Rijeku još jednom stavio na prvo mjesto u primjeni 3D tehnologija, ovog puta u pomoći djeci oštećena vida.

Slikovnica ima 14 stranica i sadrži taktilne slike i Brailleovo pismo za slijepu djecu te uvećani crni tisak za slabovidnu djecu. Napravljena je od savitljivog materijala kojeg je moguće i prati, a sadrži i dodatne elemente od krute plastike koji su također izrađeni pomoću 3D tiska. Sama izrada jednog primjerka trajala je oko 50 sati.

Predstavljanje slikovnice u Gradskoj vijećnici

Predstavljanje slikovnice u Gradskoj vijećnici

Uz slikovnicu dolazi i aplikacija za mobitele i računala s govornom verzijom sadržaja. Tonski zapis, za kojeg je zaslužna Hana Peharda Hržić, snimljen je u studiju Radija Rijeke. Sredstva za izradu slikovnice prikupljena su putem humanitarnog koncerta u organizaciji Lions kluba Korzo.

Autori su se odlučili besplatno ustupiti izrađene modele za 3D tisak iz slikovnice, a oni će se moći pronaći na internetskoj stranici www.uspjeh.eu, te će svatko s mogućnošću 3D tiskanja može izraditi svoj primjerak. U planu je prijevod slikovnice na svjetske jezike te nastavak izdavanja drugih djela Ivane Brlić Mažuranić putem 3D tehnologija.