U sklopu EU projekta „Povežimo se baštinom“ u grobničkom Kaštelu otvorena je Galerija suvremene likovne umjetnosti.

Svečanosti otvorena nazočile su načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, koordinatorica projekta Povežimo se baštinom Dunja Zagorac Štimac, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Irena Kregar Šegota, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić te predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Silvana Demark.

U sklopu projekta „Povežimo se baštinom“ izvedeni su radovi na adaptaciji prostora u grobničkom Kaštelu za potrebe izložbenih aktivnosti, uz uređenje uredskih prostorija. Također, u sklopu projekta izrađen je i multimedijalni vodič koji obuhvaća vođenu šetnju kaštelom te prikaz povijesnih zanimljivosti oko kaštela i njegove okolice te je  zaposlen voditelj Multimedijalnog centra Grobnik.

Otvaranje galerije u grobničkom Kaštelu

Ivo Bogović, Marko Valjak i Ivica Nikolac

Prva izložba postavljena u novouređenoj Galeriji je izložba fotografa Marka Valjka pod nazivom „Evocirati i provocirati/Evoke and provoke“ koja uključuje dvadesetak fotografija velikog formata s likom žene prikazane kroz portret i akt. O izložbi je govorio predsjednik Foto kluba Color Ivica Nikolac.

Projekt „Povežimo se baštinom“ provodi se na području deset gradova i općina koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka. Cilj projekta je obnova, očuvanje i revitalizacija objekata kulturno-povijesne baštine te kreiranje nove kulturno-turističke ponude na području svih općina i gradova koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka.

Sredstva za projekt „Povežimo se baštinom“ dobivena su putem ITU mehanizma u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Ukupna vrijednost projekta „Povežimo se baštinom“ je 10,1 milijun eura, od čega bespovratna europska sredstva iznose 4,8 milijuna eura.

Sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj