U sklopu programa „International Urban Cooperation“ (IUC), u Rijeku je stigla delegacija grada Guelpha iz Kanade.

Grad Rijeka se, zajedno sa svojom tvrtkom Smart Ri d.o.o., uključio u program međunarodne suradnje IUC, pri čemu je odabrana tematika pametnih gradova, a kao partnerski grad s drugog kontinenta Rijeci je predložen kanadski grad Guelph. Nakon rujanskog posjeta predstavnika Grada i tvrtke Smart RI Guelphu, izaslanstvo ovog grada pristiglo je u Rijeku, a teme održanog sastanka bile su inovativni pametni gradovi te tranzicija na čišće energetske izvore. Fokus susreta dan je na razmjenu znanja i iskustava te zajedničko postavljanje i rješavanje srodnih problema koji povezuju partnerske gradove.

Grad Guelph nalazi se u južnom dijelu kanadske države Ontario, stotinjak kilometara udaljen od najvećeg kanadskog grada Toronta, te broji oko 130 tisuća stanovnika.

Održan sastanak s delegacijom kanadskog grada Guelpha

Teme održanog sastanka bile su pametni gradovi, urbana inovativnost i kompetitivnost te energetska tranzicija

Program „International Urban Cooperation“ financiran je od strane Europske unije s namjerom poticanja napretka u bilateralnoj politici i podržavanja ciljeva definiranih međunarodnim sporazumima o urbanom razvoju i klimatskim promjenama, kao što su Urban Agenda i Pariški sporazum. Program potiče inovativnu suradnju na lokalnim i regionalnim razinama te uključivanje međunarodnih financijskih institucija u odlučivanje na lokalnoj razini kada su u pitanju aktivnosti vezane uz održivost razvoja. Osim članica Europske unije, u program su uključene i druge svjetske države poput Kine, Indije, Japana, Kanade, SAD-a, Brazila, Argentine i drugih.

Više informacija o IUC-u može se saznati na web stranici programa.

Skip to content